Britská královna slaví 86. narozeniny

Londýn - Britská královna Alžběta II. dnes oslavila šestaosmdesáté narozeniny. Oslava proběhla pouze v úzkém rodinném kruhu na hradě Windsor nedaleko Londýna. Oficiální oslavy panovnice každoročně připadají na červen, kdy je příjemnější počasí. Letos se uskuteční dne 16. června.

Britská zpravodajská stanice BBC dnes na oslavu královnina výročí zahajovala některé ze svých pořadů hymnou Bůh ochraňuj královnu. Královský regiment z Gibraltaru vypálil z londýnského Toweru 62 dělových salv, řekl penzionovaný podplukovník Stuart Green. Jednadvacet bylo na oslavu narozenin, dalších 21 bylo z toho důvodu, že jde o královský palác, a 20 ran mělo doložit oddanost města Londýn královně.

„Královna tráví den s rodinou a narozeniny slaví v soukromí,“ řekl mluvčí Buckinghamského paláce. Na zámku ve Windsoru Alžběta II. obvykle tráví víkendy. Panovnici, která se těší mimořádně dobrému zdraví, letos čeká několik výjimečných společenských událostí. Od 2. do 5. června oslaví diamantové výročí 60 let od nástupu na trůn a 27. července se zúčastní zahajovacího ceremoniálu letních olympijských her v Londýně. Mezi nejbližší události na programu patří středeční představení rekonstruované historické lodi Cutty Sark z roku 1869.

Alžběta II. nastoupila na trůn v únoru 1952 po smrti svého otce, krále Jiřího VI.