Brazílie ve víru korupčních afér. Prezident Temer se zatím soudu vyhne

Brazilský prezident zatím souzen nebude (zdroj: ČT24)

Brazilský prezident Michel Temer se vyhne soudu v souvislosti se svým obviněním z korupce. Většina brazilských poslanců totiž zamítla prezidentovo dočasné odvolání, po němž by případ řešil nejvyšší soud. Nepříliš přesvědčivá podpora však podle médií může ohrozit klíčové ekonomické reformy, které hodlá Temer prosadit.

Michel Temer byl jako vůbec první úřadující prezident Brazílie v červnu obžalován z přijímání úplatků, které měl dostávat od šéfa masokombinátu JBS vyšetřovaného kvůli korupci. Letos na jaře podle obžaloby Temer dostal v přepočtu zhruba 3,5 milionu korun. Prezident, jenž se v současné době „těší“ rekordně nízké podpoře pěti procent Brazilců, obvinění popírá.

Při hlasování získal na svou stranu 263 přítomných poslanců, zatímco pro jeho vydání soudu se vyslovilo 227 zákonodárců. Aby mohl být souzen, musely by se proti němu sjednotit dvě třetiny poslanců, což odvrátil vcelku s přehledem.

„Poslanecká sněmovna, která zastupuje brazilský lid, se vyjádřila jasně a nezpochybnitelně. Tohle není žádné osobní vítězství, to je vítězství demokratického právního státu,“ prohlásil Temer v televizním projevu. Zároveň zdůraznil, že se chce nyní zaměřit na zásadní ekonomické reformy, které obnoví v zemi hospodářský růst.

Někteří poslanci se však nechali slyšet, že Temer nemá zcela pevný mandát a s reformami by se mělo počkat až na nové vedení země, které vzejde z voleb v příštím roce.

Temer nemá vyhráno

Ani přestálé hlasování však neznamená konec jeho potíží. Zřejmě ještě do konce srpna by mohl parlament hlasovat o jeho možném sesazení kvůli další obžalobě, která se tentokrát týká maření vyšetřování korupční kauzy.

Vlnu nevole vůči Temerovi vyvolaly informace v brazilském tisku o zvukové nahrávce, na níž prezident odsouhlasil uplacení bývalého předsedy dolní komory parlamentu Eduarda Cunhy. Ten už byl letos za korupci odsouzen, úplatek měl dostat, aby nevypovídal výměnou za snížení trestu. Podle Temera je nahrávka zmanipulovaná. Schůzku s podnikatelem Joesleyem Batistou, který zvukovou stopu pořídil, ale prezident přiznal.

Petrobras
Zdroj: ČTK/AP/Suamy Beydoun

Kauza Petrobras poslala Brazílii do politické krize

Už tři roky hýbe Brazílií vyšetřování rozsáhlého korupčního skandálu, za kterým stojí státní energetický gigant Petrobras. V síti korupce, kterou podle dosavadních zjištění protekly minimálně dvě miliardy amerických dolarů, jsou zapleteni představitelé politické sféry (prezidenty nevyjímaje) i podnikatelská elita. A díky ochotě některých obviněných vypovídat s nadějí na nižší trest se průběžně vynořují další chapadla rozsáhlé kauzy a obvinění.

Kauza, která Brazílii uvrhla do hluboké politické krize, se odvíjí od března 2014, kdy v rámci operace Automyčka (Lava Jato) začalo vyšetřování několika skupin podnikatelů, kteří prali špinavé peníze a okrádali stát na daních. Později se však začal rozkrývat rozsáhlý systém, v němž politici inkasovali úplatky za přidělování předražených zakázek státní firmy Petrobras.

Pikantní na celé věci je fakt, že za největším korupčním skandálem v historii Brazílie stojí firma, která byla ještě v roce 2008 vyhlášena nejvíc etickou ropnou a plynárenskou společností světa.

  • Petrobras: Brazilská státní ropná společnost a se 78 tisíci pracovníky jeden z největších zaměstnavatelů v Brazílii. Stala se jádrem ohromného korupčního skandálu, který zemí hýbe více než tři roky. Vrcholní manažeři Petrobrasu si už odpykávají vysoké tresty odnětí svobody za korupci. Korupční sítí Petrobrasu a jeho dceřiných firem protekly více než dvě miliardy dolarů.
  • Odebrecht : Brazilský stavební gigant a největší stavební firma v Jižní Americe. Firma se přiznala, že si uplácením úředníků zajišťovala zakázky nejen v Brazílii, ale i v dalších zemích regionu. Představitelům Pretrobrasu měl Odebrecht zaplatit 30 milionů dolarů výměnou za uzavření předražených zakázek.
    Bývalý generální ředitel firmy Marcelo Odebrecht si už odpykává 19letý trest vězení za korupci. Společně s dalšími 76 vysokými představiteli firmy poskytl vyšetřovatelům informace výměnou za nižší tresty.
    Firma Odebrecht se potýká s problémy ve více než desítce států Latinské Ameriky, v nichž je vyšetřována v souvislosti s korupcí. Jedna z větví aféry sahá například do Dominikánské republiky, kde bylo zatčeno 11 lidí včetně ministrů.
    Společnost souhlasila s tím, že zaplatí pokutu ve výši 3,5 miliardy dolarů.
  • Masokombinát JBS: Rozsáhlý korupční skandál vyplul na povrch letos v březnu. Vyšetřovatelé obviňují desítky manažerů masokombinátu z podplácení hygieniků a politiků, aby získali osvědčení pro své závadné maso, které se vyváželo do celého světa včetně Česka.
    Kromě korupce padla obvinění z používání zakázaných postupů a látek, falšování dokumentů či organizovaného zločinu.
    Z vedení firmy už odešli Joasley a Wesley Batistové, kteří přiznali, že jejich společnost v průběhu let vydala na úplatky 192 milionů dolarů, které si rozdělilo na 1900 politiků.
    Masokombinát souhlasil se zaplacením rekordní pokuty 3,2 miliardy dolarů, což je ještě více než v případě Odebrechtu. Sumu má splácet 25 let.
Luiz Inácio Lula da Silva
Zdroj: Reuters

V síti vyšetřovatelů tak postupně uvízly desítky politiků včetně představitelů Strany pracujících a jejího zakladatele a bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy.

Dodneška velmi populární politik, svými věrnými s láskou nazývaný „Lula“ byl v půlce července nepravomocně odsouzen k 9,5 roku vězení za to, že se „vědomě podílel na zločinném systému a věděl o tom, že manažeři firmy Petrobras zneužívali své funkce k získávání výhod pro politiky a politické strany“.

Podle obžaloby měl da Silva inkasovat od stavební firmy OAS více než milion amerických dolarů. Navrch měl od OAS dostat k užívání luxusní plážový byt ve městě Guarujá.

Podle da Silvy je celý proces pouhým honem na čarodějnice a snahou zabránit mu v kandidatuře v příštích prezidentských volbách. V těch je ostatně podle dosavadních průzkumů favoritem.

Exprezident byl obžalován loni v září, prokuratura v Sao Paulu ho navrhla obžalovat už v březnu. Krátce nato ale tehdejší prezidentka Dilma Rousseffová jmenovala da Silvu šéfem svého kabinetu, což mnozí považovali za kličkování před soudy. V srpnu ovšem přišla Roussseffová o prezidentskou funkci a následně i Lula o místo ve vládě.

Dilma Rousseffová
Zdroj: Reuters

Osudovým se prezidentce Dilmě Rousseffové stalo obvinění z manipulace s výsledky státního rozpočtu. Sama uznala, že se „dopustila chyb“, odmítá ale, že by se dopustila zločinu.

Zatímco kritici prezidentky tvrdili, že svou snahou zamaskovat před minulými prezidentskými volbami mezery ve státním rozpočtu přispěla k pádu nejsilnější latinskoamerické ekonomiky do recese, její zastánci oponovali, že k podobným praktikám sahali i její předchůdci v úřadě, jen za ně nebyli odvoláváni.

Na rozdíl od některých předních postav zákonodárného sboru se však přímo Rousseffové vyšetřování kolem Petrobrasu vyhýbá. Jediným jejím spojením s touto megakauzou je domněnka, že Rousseffová a Temer před prezidentskými volbami v roce 2014 použili na svou kampaň peníze z této korupční kauzy. Vyšetřování této větve ale stále pokračuje.