Bouře v centrální části USA zabila nejméně devět lidí

Piedmont (USA, Missouri) - Nejméně devět lidských životů si vyžádala bouře, která se přehnala nad střední částí Spojených států. Další čtyři osoby jsou nezvěstné. Kvůli prudkým dešťům a záplavám musely opustit v Missouri stovky lidí své domovy. Problémy byly hlavně v dopravě - v Arkansasu a Texasu byly zavřeny stovky silnic a zrušeny stovky letů.

Čtyři lidé zahynuli přímo při povodni v Missouri, dalších pět osob přišlo o život při dopravní havárii zaviněné hustým deštěm. Některé z pohřešovaných osob smetla rychle tekoucí voda i s jejich vozidly.

Ve státech Arkansas a Texas musely být kvůli bouři zrušeny stovky letů. Více než sto linek bylo odkloněno. Jedna kontrolní věž na mezinárodním letišti v Dallasu byla na krátko evakuována z obavy před blížícím se tornádem.

Pršet začalo v pondělí a do úterního poledne napadlo v některých částech Missouri a Arkansasu až 18 centimetrů vody. V Missouri by mohlo podle meteorologů spadnout ještě více než 25 centimetrů vody. Dnes by měla bouře ustávat.

Záplavy jsou také ve městě Cincinnati, kterým protéká řeka Ohio, jejíž hladina stoupla o více než půl metru. Řeka se rozlila i do několika obcí za městem. V hlavních ulicích předměstí Sharonwille bylo naměřeno přes metr vody.