Bouře Lee se blíží k pobřeží USA

Miami (USA) - Prudký déšť a silný vítr přinesla blížící se tropická bouře Lee do jihovýchodní části amerického státu Louisiana, do Alabamy a do jižní části státu Mississippi. Louisianské pobřeží už zasáhl okraj bouře a její střed by měl podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) na tento americký stát udeřit dnes večer místního času. Poté se Lee, který je dvanáctou pojmenovanou bouří atlantické hurikánové sezony, stočí východně k New Orleans. Bouře by podle meteorologů mohla do oblasti přinést místy až 50 centimetrůsrážek.

Střed bouře se dnes v 08:00 SELČ nacházel275 kilometrůzápado-jihozápadně od ústí Mississippi a155 kilometrůjihozápadně od louisianského města Morgan. Lee postupuje rychlostí sedm kilometrů v hodině k severu a provázejí ho vichry o rychlosti80 kilometrův hodině.

Blížící se bouře má zatím největší dopad na ropná pole v Mexickém zálivu. Ropné společnosti evakuovaly pracovníky 169 z 617 obsluhovaných ropných plošin a z 16 ze 62 ropných vrtů. Denní produkce ropných zařízení v oblasti klesla asi na polovinu.

Guvernéři ve státech Louisiana a Mississippi a starosta města New Orleans vyhlásili stav nouze. Varování před tropickou bouří byla vydána ve státech od Alabamy po Texas. V oblasti zasažené bouří hrozí silné deště, které by mohly na mnoha místech způsobit záplavy. V důsledku přílivové vlny, kterou Lee přinese, se může až o metr zvýšit hladina Mississippi. Na okraji bouře se podle meteorologů mohou tvořit tornáda.

Kromě bouře Lee sledují meteorologové z NHC také hurikán Katia, který postupuje Atlantským oceánem. Jeho oko se v noci na dnešek SELČ nacházelo 930 kilometrů východně od Závětrných ostrovů v Karibiku a hurikán postupoval rychlostí 17 kiloemtrů v hodině k severozápadu. Podle meteorologů je ještě příliš brzy na to určit, zda bude Katia představovat nebezpečí pro americké pobřeží. Karibské ostrovy by měl hurikán minout, v souvislosti s jeho postupem ale NHC varuje před silným příbojem.