Bild: V Německu se jedná o staronové koalici. Schulz si ale klade podmínky

Šéfové stran dosluhující velké koalice se podle německého deníku Bild dohodli na zahájení rozhovorů o opětovném vzniku koalice konzervativní unie CDU/CSU a SPD. Předseda německých sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz však prohlásil, že velká koalice není automatická. Jeho podmínkou pro pokračování vlády kancléřky Angely Merkelové (CDU) je mimo jiné reforma eurozóny, kterou navrhuje francouzský prezident Emmanuel Macron.

Zprávy, podle kterých jsem dal zelenou jednáním o velké koalici, mohu jednoznačně odmítnout. Zkrátka to není pravda. Ohledně vzniku nové vlády máme spoustu možností a měli bychom se bavit o všech. Právě to v pondělí navrhnu i výkonnému výboru SPD.
Martin Schulz
předseda SDP

Schulz podle agentury Reuters popřel, že už dal zelenou k vytvoření další velké koalice. Bulvární Bild přitom napsal, že německá kancléřka a šéfka křesťanských demokratů Angela Merkelová, Horst Seehofer ze sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) a Schulz se na čtvrtečním večerním setkání u prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera dohodli na zahájení průzkumných rozhovorů o příští koalici.

Schulz řekl, že vláda konzervativců a SPD není hotovou věcí. V jeho straně prý panuje široká shoda na tom, že nelze vyloučit žádnou možnost vytvoření nové vlády.

„Mohu vám říci, že jsme o situaci diskutovali na setkání předsednictva SPD. Pokud jde o vytvoření nové vlády, byla tam široká podpora tomu, abychom nevyloučili žádnou z možností,“ prohlásil Schulz. Podle něj bude SPD o situaci jednat na stranickém sjezdu příští týden.

Ven z patu

Podle informací Bildu se všichni tři straničtí lídři ve čtvrtek u prezidenta nejdřív shodli, že proberou všechny myslitelné varianty vytvoření nové vlády. V úvahu přitom připadá pokračování velké koalice, menšinová vláda nebo nové volby. Na konci jednání se pak prý političtí předáci dohodli, že zahájí rozhovory o velké koalici.

Podle agentury Reuters nejmenovaný stranický zdroj potvrdil, že Merkelová, Seehofer a Schulz se ve čtvrtek dohodli na zahájení rozhovorů, jejichž cílem je najít východisko z politického patu. Straničtí předáci podle zdroje Reuters hovořili o různých variantách, včetně vytvoření menšinové vlády v čele s Merkelovou, ale vyjádřili svou skepsi vůči takové možnosti.

Schulz chce reformy v Evropě i doma

Šéf SPD si pro vznik nové vlády klade podmínky. Postavil se za Macronovu vizi reformované eurozóny, která by podle francouzského prezidenta měla mít společnou daňovou politiku i ministra financí. „To jsou věci, které nepochybně narazí na odpor alespoň části konzervativní unie CDU/CSU,“ podotknul zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský.

V domácí politice by chtěl Schulz prosadit zrušení možnosti soukromého zdravotního pojištění. „To je věc, kterou představitelé CDU jednoznačně odmítali,“ uvedl Černohorský. „Jednoznačně je vidět, že SPD chce v rámci jednání získat velkou trofej, velký ústupek ze strany CDU, a nabídnout ji těm, kdo zatím s vytvořením velké koalice nesouhlasí,“ okomentoval zpravodaj.

Velká koalice bývala ve spolkové republice dlouhá desetiletí naprostou výjimkou. Od roku 1949 do roku 2005 taková vláda na celoněmecké úrovni byla jen jedna. Od roku 2005, kdy se kancléřkou stala Angela Merkelová, zažilo ale Německo velkou koalici ve dvou volebních obdobích ze tří.