Americké státy žalují Google kvůli zneužití pozice na trhu

Skupina 38 amerických států a teritorií podala hromadnou žalobu na internetovou společnost Google, kterou obviňuje z porušení antimonopolních pravidel a zneužití pozice na trhu. Podle agentury Reuters se jedná již o třetí takovou stížnost za tento podzim. Autoři žaloby přitom žádají o spojení jejich stížnosti s tou, kterou v říjnu podalo americké ministerstvo spravedlnosti.

Žaloba se soustředí na činnost Googlu na poli internetového vyhledávání a reklamy. Generální prokurátoři 35 států a třech teritorií také tvrdí, že firma používá vylučovací taktiku, aby si zajistila dominantní postavení v novějších odvětvích, jakými jsou například takzvané chytré reproduktory, televize a automobily.

Žaloba federální vlády, ke které se chtějí zástupci amerických států a teritorií připojit, rovněž obviňuje Google z toho, že se nezákonně snaží udržet svou dominantní pozici v oblasti internetového vyhledávání a reklamy. Připojilo se k ní zatím 11 amerických států.

Skupina 11 republikánských generálních prokurátorů vedená Texasem pak podala vlastní žalobu, která se soustředí na činnost internetové firmy v oblasti reklamy.

Dvě další podobně zaměřené stížnosti nyní míří také na společnost Facebook. Podle Reuters všechny tyto žaloby mohou vyústit v největší antimonopolní spory nedávné historie. Svým významem budou pravděpodobně srovnatelné s žalobou proti firmě Microsoft z roku 1998, která podle odborníků otevřela cestu k prudkému rozmachu internetu.

Demokraté a republikáni vzácně ve shodě

V žalobách nalezli vzácnou shodu demokraté s administrativou prezidenta Donalda Trumpa. Ten technologické společnosti dlouhodobě kritizuje, jeho stížnosti se však nesoustředí tolik na obavy z porušování antimonopolních zákonů, jako spíše na údajné umlčování konzervativních hlasů na internetových platformách.

Říjnová žaloba ministerstva spravedlnosti se dočkala chvály jak od umírněných demokratů, tak od zastánců levicovějšího křídla strany.