Američané mohou z Iráku odejít v červenci 2009

Bagdád - Podle generála Davida Petraea, který řídí americké síly v Iráku, dosáhla úroveň násilí v iráckém hlavním městě normálu, a tak vojska mohou zemi během deseti měsíců opustit. Petraeus to prohlásil v rozhovoru pro Financial Times s tím, že počet útoků nepřesáhne pět denně, což je v sedmimilionovém městě dobrá úroveň. Generál také uvedl, že země se od února 2007, kdy se ujal funkcí, hodně změnila.

Prohlášení amerického generála přišlo ve chvíli, kdy Američané s Irákem dojednávají dohodu, která by zlegalizovala pobyt amerických vojsk v Iránu od ledna příštího roku. To vyprší mandát OSN.

Iráčtí vyjednavači už dříve dali najevo, že přítomnost Američanů by neměla být delší než do roku 2011. Americká strana dala ihned najevo, že dohoda ještě není konečná a že jednání pokračují.

David Petraeus:

„Je tu cítit naděje, která před 19 měsíci chyběla.“

Washington momentálně stahuje pět bojových jednotek z Iráku, kde operovaly od začátku loňského roku. V zemi tak zůstane 140 tisíc z původního počtu 158 tisíc vojáků. Jen v Bagdádu je přitom 16 tisíc vojáků.

Americká armáda předala do rukou Iráčanů vládu a správu provincie Anbar. Je to jedenáctá z 18 iráckých provincií, odkud se američtí vojáci stáhli.