Aktivisté se přilepili k dráze mnichovského letiště, omezili provoz na začátku svátků

Mnichovské letiště přerušilo ráno zhruba na hodinu provoz, přes hodinu pak muselo omezit provoz, protože byla použitelná pouze jedna ze dvou ranvejí. Na ploše letiště leželi klimatičtí aktivisté, kteří se přilepili k pojížděcím drahám. Do areálu pronikli v době noční letové přestávky, která měla skončit v pět ráno. Některé dopolední vnitroevropské lety Lufthansy byly odřeknuty a část příletů byla odkloněna na jiná letiště. Dál musí cestující počítat se zpožděním.

Bavorská policie zadržela osm lidí, kteří ráno pronikli do areálu mnichovského letiště Franze Josefa Strausse. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann upřesnil, že dva se podařilo zadržet u plotu letiště, který prostřihávali. Dalších šest se ale dostalo dovnitř a přilepili se k pojížděcím drahám. Hnutí oznámilo, že jeho příslušníci se rozdělili do dvou skupin a přilepili se na různých místech letiště. Měli u sebe transparenty, například „problém je ve vládě, ne v našich prázdninách“.

V Mnichově je vždy mezi půlnocí a pátou ráno noční pauza v provozu, mezi pátou a šestou letadla pouze přilétají, odlety začínají až po šesté hodině. V sobotu ale bylo letiště kvůli aktivistům mimo provoz zhruba ještě o hodinu déle. Podle prohlášení skupiny Poslední generace pronikli její členové na letiště ve tři čtvrtě na pět.

Po sedmé uvedl mluvčí letiště, že byl provoz částečně obnoven, k dispozici ale byla jen jedna ze dvou ranvejí. Bez omezení se létalo až po osmé hodině. Část letů byla vypravena se zpožděním, ale šest desítek odletů letiště zrušilo – především vnitrostátní a vnitroevropské lety Lufthansy. Jedenáct příletů dispečeři odklonili na jiná letiště. Například cestující, kteří ráno letěli s Lufthansou z Tbilisi do Mnichova, skončili v Budapešti.

V Německu se slaví svatodušní svátky a mnoho lidí cestuje na dovolenou. Mnichovské letiště počítalo s tím, že od pátku do neděle odbaví asi 350 tisíc cestujících, respektive 2860 letů. Aktivisté uvedli, že jejich cílem bylo zablokovat leteckou dopravu v době začátku svatodušních svátků. Letecká doprava se podle nich na globálním oteplování podílí téměř deseti procenty. Domnívají se, že politici dělají pro klima málo, vláda podle nich příliš podporuje leteckou dopravu na úkor železnice.

Naopak spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová uvedla, že aktivisté snahám o ochranu životního prostředí uškodili. „Takovéto kriminální akce ohrožují leteckou dopravu a poškozují ochranu klimatu, protože vyvolávají pouze nepochopení a hněv,“ míní. Ministryně se také zmínila, že bude potřeba přehodnotit zabezpečení mnichovského letiště. Ministr zemědělství Cem Özdemir, který ve spolkové vládě reprezentuje Zelené, aktivisty obvinil, že „ničí to nejdůležitější, co v boji proti klimatickým změnám máme – širokou shodu ve společnosti“.