30 mrtvých Filipínců – Malajská policie brání stát Sabah

Kuala Lumpur - Malajští policisté zastřelili 31 ozbrojenců z klanu, který do země pronikl ze sousedních Filipín a zabral část státu Sabah. Filipínci se podle malajské vlády musejí okamžitě vzdát. Skupina do státu Sabah na ostrově Borneo pronikla v únoru kvůli tomu, že prý oblast historicky patří Filipínám. Násilnosti si už vyžádaly 60 obětí, na tisíc lidí bylo z oblasti evakuováno.

Konflikt vypukl, když 9. února asi dvě stovky Filipínců z muslimského královského klanu přijely do Sabahu a prohlásily jej za své území. Argumentují přitom dokumenty z 19. století.

Prohlášení malajské ambasády v České republice k incidentu v Sabahu:

"Po vniknutí filipínských teroristů v počtu více než 200 osob 9. února 2013 podnikla malajská vláda ve spolupráci s filipínskou vládou různé kroky k tomu, aby byl konflikt vyřešen mírově…

Malajské bezpečnostní síly se s nimi (teroristy) několikrát setkaly a vyjednávaly. Malajská vláda čtyřikrát prodlužovala lhůtu, do kdy mohli teroristé v míru odejít… Mezitím teroristé unesli mnoho místních obyvatel, včetně žen a dětí… Napadli a zabili několik členů malajských bezpečnostních sil… Kvůli jejich ohavným teroristickým činům znamenají vážnou hrozbu pro mír a bezpečnost v některých částech východního pobřeží Sabahu…

Vzhledem k tomu neměla malajská vláda jinou možnost než splnit svou povinnost ochránit své obyvatele a zajistit bezpečnost v oblasti. Obranná operace byla zahájena 5. března 2013 a potrvá, pokud nebudou všechny zasažené oblasti zbaveny teroristických hrozeb. Ozbrojení narušitelé musejí složit zbraně a bezpodmínečně se vzdát."

Proti ozbrojencům zasáhla malajská policie. Příslušníci malajských bezpečnostních sil zastřelili 31 ozbrojených členů klanu. Dnešní bilance představuje největší počet mrtvých ve zmíněném konfliktu za jediný den. Celkem přišlo o život již 52 Filipínců a osm malajských policistů. 

Kvůli střetům malajských jednotek s ozbrojenci z oblasti utekli místní lidé. „Nezbývá nám než čekat na oficiální informace. Až nám řeknou, že můžeme jít domů, tak půjdeme. Před pár dny to už vypadalo, že můžeme, ale teď už se to znovu zdá nemožné, protože ti ozbrojenci jsou tu pořád,“ říká jeden z nich. 

V úterý proti Filipíncům zasáhly malajské bezpečnostní síly leteckým útokem a minometnou palbou. Většině Filipínců se podařilo uprchnout a skrýt se v okolních zalesněných kopcích a palmových plantážích.

Sabah

… je jedním ze 13 členských států Malajsie. Součástí Malajsie je od roku 1963. V minulosti si ovšem území nárokovalo hned několik států, včetně sultanátu Sulu, pod který spadalo i přilehlé území Filipín. Právě ke zdejšímu vládnoucímu klanu patří ozbrojenci, kteří zabrali část Sabahu.