Z chátrajícího paláce u Rudolfina zřejmě vznikne hotel

Praha - Zahraniční majitel chátrajícího novorenesančního paláce Na Kocandě v historickém centru Prahy se po letech konečně rozhodl přistoupit k rekonstrukci. Přispělo k tomu i nedávné zřícení části atiky na chodník. Teď je budova pod ochrannou sítí a vlastník začíná vyřizovat povolení přestavby na hotel.

Novorenesanční palác Na Kocandě u Rudolfina - významná stavba v centru Prahy, která ovšem už léta chátrá. „Na výzdobě toho domu se podílel Josef Václav Myslbek se svými žáky, takže se jedná skutečně o velmi cennou stavbu,“ uvedl Zdeněk Lukeš historik architektury.

Současný majitel Američan, žijící v Izraeli, chtěl dům Na Kocandě opravit na hotel už na přelomu tisíciletí. Tehdy přišlo zamítavé stanovisko památkářů, nesouhlasili s dělením sálů na velký počet pokojů. Kvůli zchátralému stavu památkáři i stavební úřady Prahy 1 majiteli mnohokrát udělili pokutu v řádu statisíců korun.

Rekonstrukce paláce Na Kocandě (zdroj: ČT24)

Z paláce vznikne pravděpodobně luxusní hotel

Investora teď k činnosti vyburcoval pád omítky na chodník, kudy denně projdou tisíce lidí. Kvůli nebezpečí dalšího zřícení fasády nechal dům zajistit ochrannou sítí a hlavně začal s úřady jednat o rekonstrukci. Ve hře je znovu projekt hotelu, tentokrát luxusního s malým počtem pokojů. „Naším úkolem je najít jakýsi kompromis mezi požadavky investora a úřadů. V tuto chvíli se uvažuje o hotelu o kapacitě asi 35 pokojů,“ řekl Radek Teichman, architekt, Jestico & Whiles.

„Tam opravdu byty udělat nejdou, narušilo by to vzhled budovy. Ani na kanceláře to není příliš vhodné,“ dodal Lomecký. Vstřícný je i stavební úřad, problém s parkovacími místy, podle jeho vedoucího lze vyřešit. „Naproti jsou velké podzemní garáže, kde není problém těch 30 míst nasmlouvat,“ uvedl Oldřich Dajbych, vedoucí stavebního úřadu, MČ Praha 1. Pokud investor získá povolení, dům, v němž se narodil první český držitel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský, se začne opravovat už na podzim.