V Liberci, Jablonci i Písku nejspíš půjde vítěz voleb do opozice

Liberec - Liberecká TOP 09 se rozhodla, že neuzavře v Liberci koalici s vítěznou Změnou pro Liberec. Pro Změnu může odmítnutí znamenat odchod do opozice, s TOP 09 chce nyní jednat druhé ANO. „S nikým kromě Změny jsme zatím nejednali, nepřišlo by nám to slušné,“ zdůraznila Zora Machartová, jednička na kandidátce TOP 09. Hlavním důvodem odmítnutí spolupráce se Změnou je podle ní její negativní předvolební kampaň. „Je tam nedůvěra v partnerství se Změnou, z toho, jak by to mohlo fungovat. I když se možná mýlíme, ale to ukáže čas,“ dodala. V opozici končí vítěz voleb i v Jablonci a jihočeském Písku.

Komunální volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec, která získala 12 mandátů. Za ní skončilo hnutí ANO 2011, které má devět zastupitelů, na třetím místě jsou Starostové s osmi mandáty. Čtvrtá je ČSSD se čtyřmi křesly a po dvou mandátech získali komunisté, TOP 09 a ODS. Změna jedná o vytvoření koalice se Starosty, ti však žádají účast nejméně tří subjektů. V úvahu už přicházela jen TOP 09. ANO koalici se Změnou odmítlo a s ČSSD, ODS a komunisty naopak odmítá spolupracovat Změna.

Machartová si ale dokáže představit, že TOP 09 bude podporovat i dvoučlennou koalici Změny a Starostů, jež by měla v 39členném zastupitelstvu těsnou většinu 20 hlasů. „Neznamená to, že když s nimi koalici neuzavřeme, že je nebudeme v konstruktivních bodech podporovat. Dokážu si také představit, že podpoříme i jednotlivé obsazení míst, ať je to primátor, nebo rada,“ dodala.

ANO 2011, které v Liberci skončilo na druhém místě, zahájilo vyjednávání o vlastní koalici v pondělí. Vytvořit ji chce s hnutím Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD a TOP 09. I Starostové ale deklarují, že nepovedou žádná další vyjednávání, dokud ho neuzavřou se Změnou. Čas na sehnání dalšího partnera má Změna do středy.

V Jablonci se na koalici dohodly čtyři strany, ODS jde do opozice

V Jablonci se dohodly na koalici čtyři strany - ANO 2011, ČSSD, Změna pro Jablonec a Nová budoucnost. Koalice bude mít v zastupitelstvu většinu 17 ze 30 mandátů, novým primátorem Jablonce se zřejmě stane Pavel Svoboda z ČSSD. Vystřídá Petra Beitla z ODS, jehož strana sice komunální volby vyhrála, přesto skončí v opozici.

ODS získala stejně jako druhé ANO sedm mandátů. Po čtyřech křeslech má v zastupitelstvu ČSSD a Změna pro Jablonec. Tři získalo uskupení Domov nad Nisou, které poslední čtyři roky ve městě spolu s ODS vládlo. Po dvou zastupitelích mají Nová budoucnost pro Jablonec a TOP 09, jednoho komunisté.

Nová koalice se již dohodla na personálním obsazení vedení města. Primátorem bude zástupce ČSSD, tedy nejspíše její lídr Pavel Svoboda. ANO, které má ze stran koalice nejvíce mandátů, obsadí pozice dvou náměstků. Jednoho náměstka bude mít i Změna. Koalice se chce v příštích letech zaměřit na projekty, které směřují přímo k občanům. „Mou osobní prioritou je zvýšení bezpečnosti a pořádku ve městě,“ řekl Svoboda České televizi. Konkrétně zmínil posílení strážníků městské policie a navázání užší spolupráce se státní policií.

Obyvatele Jablonce zajímá například budoucnost bývalého sportoviště v Srnčím dole. Koalice ale zatím shodu na dalším postupu nemá. „Mohu hovořit pouze o pohledu ČSSD. Chtěli bychom se vrátit k dříve nerealizovaným projektům, které předpokládaly, že by mohl být Srnčí důl revitalizován. K tomu je potřeba vyvinout aktivitu směrem k různým dotačním programům,“ podotkl Svoboda.  

V Písku končí v opozici stávající starosta Veselý

V Písku čeká radnici výměna téměř celého vedení města. Přestože stávající starosta Ondřej Veselý (ČSSD) dostal od voličů nejvíc hlasů, vrací se ke své advokátní praxi. S jeho stranou nová koalice nepočítá. „Je nám velice nemilé, že celá koalice vznikla na hrubém vymezení vůči ČSSD,“ řekl České televizi. „Nechceme ale být destruktivní opozicí. Věci, které jsou dobré pro Písek, budeme podporovat bez ohledu na to, kdo je předkládá,“ dodal.

Koaliční smlouvu podepsali Jihočeši 2012, TOP 09, ANO, Písecký patrioti, Volba pro město a ODS. V zastupitelstvu budou mít 15 členů z celkových 27. Starostkou se má stát lídryně Jihočechů 2012 Eva Vanžurová. Místostarosty se pak stanou Josef Knot z TOP 09, který tuto pozici zastával tři roky v minulém období, a Jiří Hořánek z hnutí ANO. V radě města budou mít Jihočeši 2012 a TOP 09 po třech zástupcích, ANO dva členy a zbývající partneři získají po jednom křesle. K prioritám nové koalice patří například návrat kasáren do vlastnictví města. Velkým tématem dalších čtyř let je i výstavba nového bazénu.

Písecká koalice bude bez vítěze (zdroj: ČT24)