V Chuchelné vracejí pacienty do běžného života už 65 let. Pečují nejen o amputace

Rehabilitační ústav Chuchelná má 65 let (zdroj: ČT24)

Rehabilitační ústav Chuchelná na Opavsku je historicky druhé nejstarší takové zařízení bývalého Československa. Lidem k návratu do běžného života pomáhá už 65 let. V současnosti se zaměřuje na pacienty po těžkých úrazech a  s vážnými neurologickými problémy.

Ti v prostorách bývalého loveckého zámku stráví i několik měsíců, jak podotkla zdejší primářka Ilona Nedvědová.

Do Chuchelné nastoupila před 29 lety, 16 let pak ústav vede. „Začínali jsme s větším počtem dětských pacientů než máme dnes. Měli jsme samozřejmě i jiné vybavení, pracovali jsme pouze rukama nebo na mechanických přístrojích,“ uvedla. Nyní je pracoviště vybaveno už moderními pomůckami. „Máme různé zvedáky či chodítka,“ zmínila primářka.

Jsme rádi, když se u nás pacienti cítí jako doma. Napomáhají tomu různé zámecké interiéry.
Ilona Nedvědová
primářka, Rehabilitační ústav Chuchelná

Dříve se zde ve větší míře starali o horníky po těžkých úrazech. „Dnes máme více pacientů po mozkových příhodách, lidé s lehčími potížemi míří spíše do okolních lázní,“ dodala Ilona Nedvědová s tím, že rehabilitovat sem jezdí lidé, kteří potřebují protézu. Amputace zde ostatně řeší od počátku založení ústavu.

Rehabilitační ústav Chuchelná se nachází v prostorách loveckého zámku knížat Lichnovských, který byl postaven před rokem 1650.

V současné době je zde připraveno 166 lůžek pro pacienty na šesti odděleních, rehabilitační prostory, tělocvičny, vodoléčbu, elektro, magnetoterapii a rozsáhlou ergoterapii. Průměrná délka pobytu se pohybuje mezi 6–8 týdny, je individuální dle postižení a efektu rehabilitace.