Turnov si chce koupit vodní elektrárnu. Má pokrýt většinu spotřeby městských budov

Události v regionech: Turnov chce koupit vodní elektrárnu (zdroj: ČT24)

Město Turnov chce koupit malou vodní elektrárnu Shořalý mlýn. Zařízení chátrá a je mimo provoz, radnice si od jeho opravy a zprovoznění slibuje zvýšení energetické soběstačnosti. V letošním rozpočtu představuje pořízení a zprovoznění druhý největší výdaj – nákup přijde na 50 milionů korun, rekonstrukce dalších 25 milionů. Část peněz zaplatí město, část jeho teplárenská firma.

Elektrárna u jezu Shořalý mlýn je stará přes sto let – postavena byla v roce 1904 na základech mlýna, o necelých dvacet let později prošla rekonstrukcí, při které získala současnou podobu. Od roku 2020 ale dvojice jejích turbín stojí. Podle turnovského místostarosty Jana Lochaman (PROTO) jsou obě ve špatném stavu.

Město počítá s tím, že před znovuzprovozněním elektrárny bude potřeba utratit 75 milionů korun. Většinu z padesátimilionové částky, za níž Turnov zařízení koupí, dá samo město, patnácti miliony přispěje společnost Městská teplárenská. Pak bude ještě potřeba obě turbíny – jednu Francisovu a druhou vrtulovou – opravit.

Podle turnovského starosty Tomáše Hocke (Nezávislý blok) se to městu vyplatí. „Domníváme se, že by to mohl být jeden z kroků k energetické bezpečnosti města Turnova,“ ozřejmil starosta pohnutky k nákupu Shořalého mlýna.

Podle Jana Lochmana by měla mít elektrárna po modernizaci maximální výkon 400 kilowattů, což by stačilo k pokrytí čtyř pětin spotřeby městských objektů.

Transakce by se měla uskutečnit v prvním čtvrtletí letošního roku. Pokud vše půjde podle plánu, mohla by elektrárna začít vyrábět elektřinu koncem roku. S návratností investice město počítá zhruba za osm až deset let.