Třímilionovou pokutu pro Liberec zrušil soud

Liberec/Brno – Krajský soud v Brně zrušil třímilionovou pokutu, kterou před dvěma lety uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Liberci kvůli zakázce na svoz odpadu a nakládání s ním. ÚOHS se musí případem znovu zabývat. Pokuta byla dosud jednou z nejvyšších, jakou kdy antimonopolní úřad za chyby ve veřejné zakázce uložil. Většinou postihy nepřesáhnou milion korun.

Proč soud pokutu zrušil a případ antimonopolnímu úřadu vrátil, není zřejmé. Odůvodnění rozsudku nebylo zveřejněno. ÚOHS je rozsudkem soudu vázán, může ale podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

V liberecké zakázce na svoz a likvidaci odpadu se hrálo o stovky milionů. Podle antimonopolního úřadu město nesprávně vyloučilo firmy AVE CZ odpadové hospodářství a SITA CZ. Nabídka AVE ovšem byla o 300 milionů nižší než nakonec vítězná nabídka společnosti A.S.A. Liberec, které město zaplatí přes miliardu.

Vyloučené firmy nesplnily podmínky soutěže, mezi které patřil souhlas Libereckého kraje k provozování sběrného dvora. V tendru tak mohly uspět pouze firmy, které tento souhlas v minulosti již dostaly, nebo sběrný dvůr opravdu provozují. Podmínky stanovené radnicí proto potenciální zájemce s lepšími nabídkami diskriminovaly, prohlásil ÚOHS, když uděloval třímilionovou pokutu.