Trest za brutální vraždu a týrání manželky vrchní soud snížil na 22 let

Pržno/Olomouc – Petr Gola, který brutálně zavraždil svoji manželku, stráví ve vězení 22 let. Z původních 30 let mu snížil trest odvolací Vrchní soud v Olomouci. Soudci souhlasili s Golovým tvrzením, že je trest příliš přísný. Potvrdili však, že vraždu spáchal obzvlášť surovým způsobem a manželku předtím několik let týral a napadal. Proti rozhodnutí už není možné se odvolat, obhájce Petra Goly ale zvažuje, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Zmírněním trestu skončila pro čtyřicetiletého Petra Golu pouť po soudech, která začala, když vyšlo najevo, co spáchal loni v červenci. Třiatřicetiletou ženu tehdy napadl, bil jí hlavou o plovoucí podlahu, kopal ji do hlavy a trupu a našlapoval na ni. Způsobil jí tak tržné a řezné rány, zlomeniny s masivním krvácením a rozsáhlé roztržení jaterního laloku.

Zraněním, která utrpěla, nakonec podlehla. Gola nejprve tělo zavražděné ženy zastlal do postele v ložnici, kam po celou dobu vstupovaly a nahlížely děti. Později ho přemístil do kotelny svého domu a uprchl. Zhruba dva týdny se skrýval, potom ho dopadla policie.

Odsouzený litoval toho, co udělal. Ženu prý nechtěl zabít, požadoval maximálně 18 let. Jeho námitky ale soudce neobměkčily. Vražda byla podle soudu pouze vyvrcholením dlouhodobého domácího násilí. Vyučený autokarosář svoji ženu týral od roku 2009, před dětmi ji urážel, tloukl pěstmi a kopal. Ačkoli žena opakovaně vyhledávala lékařské ošetření, manžela hájila.

Když jí Gola před čtyřmi lety zlomil žebra a natrhl ledvinu, soudce jeho konání kvalifikoval jako lehké ublížení na zdraví a žena nedala souhlas s jeho stíháním. Sám Gola při předchozím procesu u krajského soudu uvedl, že ženu bitím trestal za pití alkoholu.

Podle psychologů bylo možné tragédii zabránit. Stačilo, aby se žena svěřila odborníkům nebo aby si týrání všimli lidé z okolí. „Včasný zásah znamená obrovskou šanci alespoň na zmírnění dopadů,“ upozornil psycholog Petr Hroch.

Trest je výjimečný i proto, že děti, kterým je od dvou do deseti let, si ponesou psychické následky celý život. „U těch dětí je vyšší šance, že budou buď agresory, pachateli domácího násilí, nebo že se ve svých vztazích budou stávat taky oběťmi,“ obává se Hroch.

Moravskoslezský kraj dlouhodobě patří ke špičce v počtu případů domácího násilí. Každý třetí den tady policie vykáže z bytu jednoho násilníka. Na Ostravsku už kvůli tomu několik let funguje i speciální tým, který obětem pomáhá jak přímo v terénu, tak i při následných konzultacích. Specialisté jsou v dosahu 24 hodin denně.

Vedle Moravskoslezského kraje evidují nejvíce případů domácího násilí kriminalisté na Ústecku a v Praze. Podle odhadů se s násilím za dveřmi domova setkala každá třetí žena.