Raspenavští brojí proti rušení přejezdů, do centra by museli po hlavní silnici

Události v regionech: Petice proti rušení přejezdů na Frýdlantsku (zdroj: ČT24)

Lidé v Raspenavě na Frýdlantsku se bouří proti rušení tří železničních přejezdů, o což usiluje Správa železnic (SŽ). Sepsali proto petici. Přejezdy leží na vedlejších silnicích, které by podle nich nebyly po zrušení přejezdů průjezdné. Jedinou cestou do centra města by pak zůstala hlavní silnice bez chodníků, po které denně projede na pět tisíc aut.

Mája Steffanová bydlí s rodinou v domě v Lesní ulici. Aby se dostala do centra a vyhnula se hlavní silnici, využívá vedlejší cesty. Ty ale po zrušení železničních přejezdů přestanou být průchodné. „Pro nás je důležité, že se po nich přesouváme, jak s kočárky, tak na kolech nebo pěšky. Kdyby se cokoli přihodilo na liberecké silnici, tak fungují jako úniková cesta,“ vysvětlila.

Nedostala by se ani k sousedům, kteří bydlí na druhé straně silnice. Ti by zároveň přišli o jednu z přístupových cest k domu. „Nás odříznou od liberecké, kudy odjíždíme a kde jsou další rodiny s dětmi,“ nastínila Iva Kupcová, další místní žena.

Správa železnic navrhla zrušit celkem tři železniční přejezdy na trati do Frýdlantu. Ten u raspenavského nádraží zbourali v polovině září. Zemědělec Hubert Silný teď musí jezdit s těžkou technikou několik kilometrů navíc. „Se mnou se nikdo nebavil. Přijel jsem s vodou, že dáme dobytku a tady stál bagr. Bagrista říkal, že nás pouští naposled, že se ten přejezd ruší,“ popsal farmář.

„Byť žádosti o zrušení přejezdů v takovýchto případech podává Správa železnic, jejich zrušení či nezrušení mají plně v gesci místně příslušné silniční správní úřady,“ sdělil mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Právě městský úřad ve Frýdlantu dva přejezdy zrušil. „Máme možnost uplatnit nějakou obnovu řízení nebo jeho přezkum, případně správní žalobu,“ prohlásil starosta Raspenavy Josef Málek (nestr.). Začátkem října bude krajský úřad jako odvolací orgán znovu jednat o zrušení jednoho z přejezdů.