Praha 1 klubu Rock Café prodlouží nájemní smlouvu o 10 let

Praha - Radnice Prahy 1 prodlouží smlouvu pražskému klubu Rock Café až do roku 2023. Podmínkou je, že vedení podniku zřídí pořadatelskou službu, která zajistí, aby návštěvníci klubu po skončení koncertu nerušili noční klid před vchodem do klubu. Informoval o tom radní Ivan Solil (ČSSD).

Klub má za sebou roční zkušební provoz, během kterého se uskutečnilo několik měření hlukových limitů v jeho prostorách. Vedení městské části je s výsledky kontrol spokojeno, problémem by ale podle radnice mohlo být rušení nočního klidu před vchodem do klubu. Prodloužení nájemní smlouvy o dalších deset let si tak Praha 1 podmínila tím, že se zástupci Rock Café zaručí za klid v blízkém okolí klubu.

„Do odhlučnění klubu Praha 1 investovala zhruba 25 milionů korun. Vedení klubu do zařízení dalo asi pět až deset milionů. Při tvorbě smlouvy jsme proto vycházeli nejen z toho, že musíme ochránit tuto naši investici, ale i lidi, kteří bydlí v blízkém okolí,“ uvedl Solil s tím, že pořadatelé se budou muset postarat o to, aby návštěvníci klubu dvě hodiny před začátkem hudební produkce a dvě hodiny po jejím skončení před klubem nehlučeli. Neplnění těchto povinností pak bude podle radního důvodem pro vypovězení smlouvy.

„My samozřejmě budeme fungovat s takovými podmínkami, jaké nám budou dány. Bude nás to sice stát nějaké prostředky navíc, ale s tím jsme počítali,“ řekl jednatel klubu Pavel Svoboda. Obdobné podmínky má podle radnice například pražský klub Roxy v Dlouhé ulici.

Klub Rock Café musel ukončit pořádání koncertů na jaře roku 2009, protože obyvatelé domu si stěžovali na hluk. Radnice proto podniku zakázala pořádat hudební produkce, což ale nelibě nesli příznivci klubu i někteří hudebníci. Za zachování klubu proto uspořádali demonstraci, na kterou přišly stovky lidí. Radnice a magistrát poté slíbily, že odhlučnění zaplatí. Prostory přitom již jednou za peníze radnice odhlučněny byly, tehdejší stavební úpravy asi za pět milionů korun ale situaci paradoxně spíše zhoršily než zlepšily.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)