Pojizeří splnilo podmínky EU o čištění odpadních vod

Liberec - V Pojizeří končí akce Čistá Jizera. Během tří let tam vodohospodáři postavili nebo opravili kanalizaci v pěti městech najednou, což stálo zhruba miliardu korun. Region teď splňuje podmínky Evropské unie na čištění odpadních vod.

Čistější odteče Jizera ze severu do středních Čech. Pije z ní přitom i Praha. Vodohospodáři dokončili kanalizace v pěti největších městech semilského okresu, všude tam teď splašky tečou potrubím nejdřív na čistírnu a až teprve potom do řeky. „Náklady na tento projekt přesáhly jednu miliardu korun. Byl to největší investiční úkol v novodobé historii,“ říká předseda Vodohospodářského sdružení Turnov Milan Hejduk.

Vodohospodáři postavili osmdesát kilometrů kanalizací a v Lomnici nad Popelkou rekonstruovali čistírnu odpadních vod. Obyvatelům znepříjemňovaly život po tři roky prach, bláto, hluk a objížďky. Radnice zase obhajují stavbu opravenými ulicemi. „Všechny nové sítě jsou v podzemí. Předchozí sítě byly v dezolátním stavu, proto jsme to dělali,“ upozorňuje starostka Turnova Hana Maierová. „Jsem rád, že se to udělalo. Jednou se to udělat muselo a samo město by na to nikdy prostředky nesehnalo,“ dodává starosta Lomnice nad Popelkou Vladimír Mastník.  

Česko se zavázalo k účinnějšímu čištění odpadních vod při vstupu do Evropské unie. Ta také na projekt Čistá Jizera přispěla. „Od EU a státu jsme dostali pět set čtyřicet milionů korun,“ vypočítává dotaci Milan Hejduk. 

Čistější Jizeru ale lidi zaplatili i vyšší cenou vody. Kubík stojí v Pojizeří sedmdesát dvě koruny, což je o deset korun víc než v metropoli. Česko se zavázalo při vstupu do EU postavit čističky a novou kanalizaci ve všech městech nad dva tisíce obyvatel. Takových aglomerací je v Česku šest set třicet tři. Podmínky EU nejsou zatím splněny v necelých šedesáti. Na většině z nich se však staví a dá se předpokládat, že tam podmínky splněny budou. Nebude to sice do dojednaného termínu (rok 2010), ale EU stačí, že se na úkolech pracuje.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)