Odpůrci extremistů blokovali pochod. Těžkooděnci vytvořili kordon

Praha - Odpůrci extremistů blokovali na pražském Můstku plánovaný pochod radikálů odmítajících uprchlíky k Úřadu vlády na Malé Straně. Policejní těžkooděnci proto vytvořili nepropustný kordon, kterým průvodu vytvořili cestu. Extrémisté tak své odpůrce obešli. Na pořádek a bezpečnost v ulicích dohlíží kromě policie také antikonfliktní tým i speciální pořádková jednotka. Policisté už předtím museli tábory obou skupin oddělit kordonem. Akci provázelo slovní napadání a drobné konflikty. Do centra metropole byla na dnešek svolána celkem čtyři různá shromáždění pro i proti přijímání uprchlíků.

Události: Solidarita i nesouhlas s imigrací (zdroj: ČT24)

17:00 začala na Můstku akce proti EU a imigraci, kterou svolala extremistická strana Národní demokracie. Následně se její účastníci vydali na průvod k sídlu vlády. Ve stejnou dobu, tedy v 17:00, se hned vedle na začátku ulice Na Příkopě sešli ti, kteří se chtějí postavit proti extremismu a násilí.  Tábory obou skupin nakonec policie musela kvůli slovnímu napadání oddělit kordonem.

Už před začátkem akce se proti sobě postavily oba tábory příznivců i odpůrců migrace a překřikovaly se navzájem. Na akci dohlížely desítky policistů, kteří vytvořili zeď oddělující oba tábory na několik desítek metrů. Na obou stranách byla zpočátku odhadem víc než stovka lidí, akci Národní demokracii nakonec podpořilo několik stovek příznivců.

Okamura: Imigranti způsobí v Česku sociální kolaps

Zakladatel a bývalý šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura, který nyní vede uskupení Strana přímé demokracie, označil současné politiky za extremisty a politiku vlády za extrémní. Vláda jedná podle něj proti zájmů většiny občanů, když začala přijímat imigranty. „Budou bez práce a budou donekonečna zatěžovat ekonomicky naší zemi, což způsobí sociální kolaps,“ řekl český poslanec japonského původu.

Okamuru vystřídal za mikrofonem předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš, který kritizoval zejména vládu. „Mlží, neříká pravdu, neříká, že s každým imigrantem přijde také celá jeho rodina,“ uvedl. Bartoš označoval uprchlíky jako „vetřelce“ a vyčísloval náklady, které podle něj bude muset stát vynaložit v souvislosti s jejich přijetím. „Pokud je chcete léčit, jsou plní různých nemocí, pak to půjde do miliard,“ tvrdí Bartoš. 

Desítky zastánců přijímání uprchlíků si po demonstraci Bartošových radikálů na Můstku sedly na zem a blokovaly plánovaný pochod Národní demokracie k úřadu vlády. Bartoš na ně megafonem volal, že „se nenechá zastrašit dvaceti lidmi na zemi“. „Nauč se počítat,“ odpověděli mu a skandovali „Bartoš je fašista“. O situaci vyjednávala policie. Údajně už byla předem domluvená náhradní trasa, se kterou Bartoš dříve souhlasil, dnes ale od toho ustoupil a žádal policii, aby odpůrce rozehnali těžkooděnci.

Stoupenci Bartoše dorazili po 19:00 před Úřad vlády, kde skandovali „vlastizrádce“, cestou také vykřikovali hesla na adresu premiéra Bohuslava Sobotky „Sobotka je zrádce“. Úřad, před kterým radikálové dále řečnili, hlídala policie, kolem byly také kovové zátarasy. Účastníci dále vykřikovali „nic než národ“ a spálili několik vlajek Evropské unie. Po 21. hodině zde demonstrace skončila. 

Demonstranti zapálili před Úřadem vlády několik vlajek EU
Zdroj: Neliba Martin/ČTK

Kolem 15:00 se u sochy svatého Václava sešlo několik stovek odpůrců Evropské unie, islámu a současné migrace uprchlíků do Evropy. Před 16:00 se vydali na pochod směrem k Pražskému hradu na Hradčanské náměstí. Řečník Jiří Jiskra z Mladé Boleslavi vyzval vládu, aby nepřijímala nikoho ze současné migrační vlny, aby islám a právo šaría postavila mimo zákon, aby důkladněji střežila hranice před uprchlíky a aby Česko vystoupilo z EU.

První akce začala ve 14:00 ve spodní části Václavského náměstí, kde se sešla více než stovka lidí. Účastníci jednak chtěli uprchlíkům vyjádřit svou solidaritu a také odmítnout šíření nenávisti. Pořadatelé na sobě měli žlutozelené reflexní vesty s namalovanými sluníčky a rozdávali odznaky s anglickými nápisy „Uprchlíci vítejte“.

Demonstranti se pak v průvodu vypravili na Karlovo náměstí na piknik, který večer vyvrcholí koncerty v několika pražských klubech. Podle organizátorů by se akce mělo zúčastnit až 500 příznivců migrace. Účastnici nesli cedule s nápisy „Nenávist v ČR nechceme“, „Praotec Čech byl taky imigrant“ nebo „Zakažte války, ne lidi.“ Byly vidět i české vlajky nebo vlajka EU.

Odpoledne demonstrovalo také několik desítek příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti a jejího předsedy Tomáše Vandase v Ostravě a Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. V Ostravě v parném počasí se na náměstí sešlo asi 20 příznivců. Později se někteří včetně Vandase přesunuli do Vyšních Lhot. Zde by mělo vzniknou zařízení pro migranty čekající na vyhoštění z Česka. Této demonstrace se účastnilo asi pět desítek lidí.

Objeví se v ulicích znovu makety šibenic?

Shromáždění odpůrců imigrace se konalo už 1. července, vyskytly se při něm makety šibenic pro „vlastizrádce“. Policie nezasáhla, podle výsledků kontroly ale nepochybila. Po akci uvedla, že někteří účastníci mohli spáchat trestný čin.

Podle ministra vnitra Milana Chovance či ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (oba ČSSD) není možné projevy xenofobie a rasismu tolerovat. Není vyloučeno, že se šibenice objeví i na dnešních protestech.

Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jen v Sýrii své domovy kvůli tamním letitým bojům opustily čtyři miliony lidí. Téměř polovina běženců je v Turecku, další v ostatních sousedních zemích.

Vláda před nedávnem schválila plán, že by Česko mohlo do konce roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. S jejich výběrem pomohou církve. První potřební by do ČR mohli dorazit v září, do konce roku by jich mělo být 400.