Na šikmou věž do Pisy? Kdeže, vždyť je v Ústí!

Ústí nad Labem – Jednu ze čtyř nejšikmějších věží v celé Evropě má Ústí nad Labem. Je to dominanta kostela Nanebevzetí Panny Marie, která se vychýlila z osy o dva metry po bombardování v roce 1945. Turistická atrakce, jako je třeba její starší kolegyně v Pise, se však ze šikmé věže v Ústí jen tak nestane – bomby, které ji naklonily, také zničily vnější schodiště, k cestě nahoru je tak nutné chvíli balancovat po trámech. Ústečtí proto nyní přemýšlejí, jak na věž dostat turisty.

Jeden z českých i evropských unikátů je dnes ukryt ve stínu nákupního centra. Kdo se k němu však probije, na první pohled zjistí, jak šikmá věž kostela Nanebevzetí Panny Marie je. V Ústí se proto šíří myšlenka, jak věž otevřít turistům. „Je to mimořádný zážitek,“ řekl o návštěvě šikmé věže historik městského muzea Martin Krsek. Proti by nebyl ani arciděkan Miroslav Šimáček. 

Dostat se nahoru však nejde. Při bombardování Ústí v roce 1945 spadla venkovní přístavba se schodištěm. Dnes je proto možné vystoupat po kamenných schodech pouze do určité výše, k dalším schodištím je potom potřebné přejít po trámech. Podle ústeckých historků by bylo nejjednodušší přistavět ke kostelu jednoduché dřevěné schodiště. „Náklady by nemusely být vysoké,“ podotkl Martin Krsek.

Magistrát ale stavbu nechce připravovat. „O rekonstrukci by musel žádat majitel objektu, tedy církev,“ poukázala mluvčí města Romana Macová. Naopak arciděkan Šimáček se do stavby nechce pouštět, nebude-li mít záruku, že na ni dostane peníze. „Bylo by potřeba, aby město pomohlo se získáním potřebné částky,“ uvedl.

Pokud tedy radnice nenajde způsob, jak stavbu schodiště zaplatit, zůstane vyhlídka z šikmé věže dál jen pro vyvolené. Ústečtí věříci teď sbírají peníze na opravu varhan.

Jan Stuchlík o šikmé věži v Ústí (zdroj: ČT24)