Na levnější jízdné si Praha ještě počká

Praha – Roční jízdné už od ledna o tisícikorunu levnější – jeden ze slibů nové magistrátní koalice, na jehož splnění si Pražané budou muset ještě minimálně půl roku počkat. Zlevnění jízdného, které je i součástí koaliční dohody, brání podle radního pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) nepřipravenost metropole na zvýšení počtu cestujících. Radní proto navazují jednání se svými vídeňskými protějšky, kteří už podobný krok realizovali.

„Nejsme skutečně připraveni to nezodpovědně ze dne na den zavést, aniž by na to Praha byla připravená, jak rozpočtově, tak dalšími opatřeními,“ uvedl Dolínek důvod, proč nemůže koalice zlevnit jízdné už od začátku nového roku. Pokud půjde všechno podle plánu, mohlo by k splnění slibu nového vedení města dojít někdy v polovině roku 2015.

Podle opozice jde ale o pouhý zastírací manévr před voliči poté, co radní zjistili, jak by zlevnění jízdného zatížilo rozpočet města. ODS je toho názoru, že by koalice musela k plánovaným 14 miliardám ještě tři nebo čtyři přidat. „Já nad tím mohu být pohoršen, ale říkám si zaplaťpánbůh, protože by to znamenalo drastický úbytek prostředků, které Praha potřebuje na opravy chodníků a další věci,“ říká exprimátor a dnes pražský zastupitel za ODS Bohuslav Svoboda.

Jízdné pro dospělé

  • měsíční - 550 Kč
  • čtvrtletní - 1480 Kč
  • pětiměsíční - 2450 Kč
  • roční – 4750 Kč
  • roční po zlevnění – 3650 Kč

Cena ročního kuponu, na který jezdí 167 tisíc lidí, se v Praze naposledy měnila v roce 2008, kdy se zvedla o 600 korun na současných 4 750.

Vedení Prahy se v pondělí dopoledne sejde se zástupci firmy eMoneyServices (EMS), která vlastní majetková práva k problematickému projektu opencard. Půjde o první oficiální schůzku od doby, kdy nová rada zrušila plánovanou arbitráž s EMS.