Na Kampě finišují opravy Werichovy vily

V opravené Werichově vile: Nová mříž, půda pro semináře (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce Werichovy vily na pražské Kampě se chýlí ke konci. Po letech chátrání se objekt během několika měsíců otevře veřejnosti, lidé se dovnitř podívají zřejmě od podzimu. Interiéry už jsou hotové, Nadace Jana a Medy Mládkových, která dům od Prahy 1 převezme, tam chystá expozici věnovanou slavným obyvatelům vily. Jan Werich totiž nebyl jediný.

Poslední nájemníky vyhnala z domu povodeň v roce 2002. Po ní byl dům sice částečně opraven, vnitřek ale na rekonstrukci stále čekal. Předcházelo tomu 12 let dohadů.

„Praha 1 do toho investuje, opraví a vytvoří objekt, který pronajme. Stávající smlouva s nadací na pronájem je na deset let s desetiletou opcí,“ uvedl už dříve starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Oprava Werichovy vily vyjde městskou část celkem na 35 milionů korun.

Ve vile má vzniknout kulturně-společenské centrum věnované fenoménu Osvobozeného divadla, které bude provozovat nadace Jana a Medy Mládkových. V plánované konferenční místnosti by se měly pořádat třeba přednášky a promítání.

Ikonický snímek Jana Wericha v okně vily
Zdroj: ČT24

Vedle výstavních prostor vznikne ve vile také úplně nová knihovna s badatelnou. V ní se budou moci návštěvníci dozvědět i o dalších osobnostech, které v domě na pražské Kampě kromě Jana Wericha žily. Třeba historik Josef Dobrovský nebo básník Vladimír Holan.

„Můžou se tu pořádat různé semináře, návštěvy škol - tedy to, co bylo smyslem opravy Werichovy vily,“ dodává starosta Oldřich Lomecký.

Nejvíce práce teď čeká zahradu, až tam zahradnické práce skončí, tak zmizí plot a celý prostor se otevře do parku na Kampě. 

Ve fotogalerii se můžete podívat, jak vypadaly interiéry Werichovy vily před rekonstrukcí