Mladí zdravotníci si ověřili své dovednosti

Chrudimsko – Správně poskytnout první pomoc a zachránit život. Šest desítek dětí z Chrudimska si to vyzkoušelo v regionální soutěži Českého červeného kříže. Akce měla prověřit znalosti a dovednosti žáků základních škol i víceletých gymnázií.

Rychle reagovat, zastavit krvácení a zavolat první pomoc. Co stanoviště, to jiné zranění. Záchranu života si děti otestovaly v parku před zraky kolemjdoucích. „Setkají se zde s jednoduchými poraněními, jako jsou oděrky, odřeniny ale i se život ohrožujícími stavy, což je například bezvědomí nebo masivní krvácení,“ uvedl Vratislav Příhoda z Českého červeného kříže Chrudim.

Na figurantech si děti ověřovaly to, co znají ze školních hodin a kurzů. Každý tým bojoval s časem. Víc než soutěžící tak byli nervózní jejich učitelé. „My jsme tedy zatím na prvním stanovišti, takže se zatím směji. Ale potom je musím trochu zpacifikovat, aby byly rychlejší. Jinak si však myslím, že to zvládají lépe než já,“ ujistila učitelka ZŠ Horní Bradlo Petra Jelínková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Podle Českého červeného kříže je povědomí o zásadách první pomoci mezi lidmi nedostatečné. Děti se ale nebojí a v krizových situacích si často poradí lépe než dospělí. „Tím, že si to natrénují na těchto modelových situacích, jsou potom v životě o něco zkušenější. Vědí, jak pomoct, nestydí se pomoct a hlavně, umějí to dobře!“ potvrdila rozhodčí ČČK Zuzana Rýdlová.

Nejlepší mladé zdravotníky čeká už za dva týdny krajské kolo soutěže v Ústí nad Orlicí. Týmy z celé republiky se pak utkají v polovině června v Blansku.