Místo bytů ruiny. Písek má zpět kasárny, které už dávno neměly stát

Události v regionech: Písek hledá využití pro Žižkovy kasárny (zdroj: ČT24)

Město Písek vysoudilo jižní část areálu bývalých Žižkových kasáren. Měly zde být byty a nákupní centrum, nic takového ale nevzniklo. Po prvním nepovedeném prodeji se tak radnice znovu pokusí opuštěnou plochu zvelebit. Tentokrát si ji ponechá. Zastupitelé se ale přou, co by na ní mělo být.

Plocha, kde bývaly Žižkovy kasárny, je dnes rozdělena na dvě části. V jedné vznikl technologický park a psychiatrická léčebna. Ve druhé zůstaly po nepovedeném prodeji místo slíbených 380 bytů a nákupního centra jen ruiny starých vojenských objektů. Město nakonec pozemek vysoudilo, znamená to však, že se o něj také musí postarat.

Místo by mohlo sloužit sportu, o konečném využití ale zastupitelstvo ještě nerozhodlo. „Zásadní otázka bude, zda se zastupitelstvo města Písek rozhodne stavět v této lokalitě plavecký bazén, či nikoli. V případě, že nikoli, tak město Písek vypíše výběrové řízení na projektanta všesportovní haly,“ popsal místostarosta Josef Knot (TOP 09). Každopádně však půjde o velký nápor na městskou kasu. Jen demolice starých budov a sutin bude stát deset milionů.

Inspiraci pro další využití bývalých kasáren mohou Písečtí hledat i v dalších jihočeských městech včetně Českých Budějovic. Krajské město má prakticky totožný problém – opuštěné Žižkovy kasárny. Nakonec se rozhodlo, že postaví administrativní budovy. „V Českých Budějovicích se státní správa provádí ve třech budovách. Z toho důvodu se nabízí areál bývalých kasáren jako vhodné místo,“ nastínil náměstek primátora Petr Holický (ANO).

V Českých Budějovicích jsou i další tři bývalé kasárny. Dva areály město zbouralo a vybudovalo odstavné parkoviště a park s plochou pro bytové domy. Třetí kasárny zůstaly. Místo vojáků do nich míří díky soukromému investorovi milovníci umění.