Kostel sv. Floriana má nové zvony, původní ukradli zloději

Ústí nad Labem - Tři nové zvony po čtrnácti letech čekání dostal kostel sv. Floriana v Ústí nad Labem. Do věže je vyzdvihl jeřáb. Kostel se stal známým, když původní 400 let staré zvony zloději shodili z věže dolů a jejich kusy prodali do sběru. Nové zvony uslyší místní poprvé o Vánocích, do kdy má být opravený kostel zkolaudován.

Jména tří nových zvonů, na které se složili sponzoři, jsou Florián, Marie a Ukřižování páně. Vysvětil je litoměřický biskup Jan Baxant. Hned poté je začali zvonaři stěhovat do věže přes věžní okno. „Nahoře máme ruční kladkostroje, protože s tím velkým, který má tři sta kilogramů, už nemůžeme ručně manipulovat,“ uvedl Petr Rudolf Manoušek, zvonař. Vyzdvihnutí všech zvonů na vrchol věže trvalo asi patnáct minut.

Po krádeži původních zvonů bude mít kostel lepší zabezpečení. „Kostel bude pod elektronickým zabezpečovacím systémem přímo napojen na pult policejní ochrany a měla by tu být i bezpečností agentura,“ uvedl Petr Hrubý, ředitel Národní památkového ústavu, Ústí nad Labem. Za původní zvony dostali zloději po jejich rozbití ve sběrně 5 tisíc a u soudu pak až pět let vězení.

Tři nové zvony po čtrnácti letech čekání dostal kostel sv. Floriána v Ústí nad Labem (zdroj: ČT24)