Entomolog obchodoval na internetu s ohroženým hmyzem. Policie zajistila tisíce vzácných motýlů

Přes 9100 ohrožených motýlů a brouků zajistila brněnská policie u profesionálního entomologa z Frýdecko-Místecka. Muž je podezřelý z obchodování s chráněným hmyzem, na internetu nabízel například jasoně červenookého či jasoně dymnivkového. Přitom už jejich vlastnění, natož obchodování s nimi, je zakázáno. V případě uznání viny u soudu muži hrozí až tři roky vězení.

„Pokud jde o počet kusů, jde o největší případ v České republice minimálně za poslední roky,“ uvedl kriminalista Josef Bečvář. Muže policie podezírá z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Podezřelé prodeje začali policisté prověřovat už v září roku 2018, podnětem pro zahájení trestního řízení se staly nabídky neživých preparovaných zvláště chráněných druhů motýlů na zahraničním aukčním portálu. V nabídce jednoho z prodejců totiž byly i druhy jasoňů, které jsou zařazeny mezi zvláště chráněné v kategorii kriticky ohrožený.

Například jasoň červenooký patří mezi druhy přímo ohrožené vyhynutím nebo vyhubením. V Česku je označený za vyhynulý, přičemž původní populace se na našem území nevyskytuje od 30. let 20. století. Mezi sběrateli je proto velmi ceněný, prodejní cena se pohybuje v rozmezí od 30 do 250 eur za kus (v přepočtu až 6300 korun).

Případ řešili kriminalisté už v minulosti, pachatele napoprvé neodhalili

Policisté případ nejdříve odložili, protože se konkrétního člověka nedopátrali. „Prodejce se totiž ve svých nabídkách snažil vyvolat dojem, že je obchod uskutečňovaný ze zahraničí, konkrétně ze Spojených států amerických,“ uvedl kriminalista Radim Hönig.

Záhy však vyšetřovatelé zjistili, že se prodeje uskutečňují z Česka. Muže vypátrali na Frýdecko-Místecku. Při domovní prohlídce zajistili přes 9100 kusů hmyzu ve stovkách druhů. Z toho bylo přes 1850 kusů jasoně červenookého.

„Jen kdyby prodal všechny jasoně červenooké, získal by kolem tří milionů korun. Kolik by získal prodejem všech kusů, to se zatím nedá přesněji určit, bylo by to ale v řádech milionů,“ uvedl Hönig.

Vlastnit už jediný kus je trestné

Obchodování s takto chráněnými druhy je přitom přísně zakázáno, nikdo bez povolení krajského úřadu nesmí žádný exponát z těchto druhů ani vlastnit, natož s nimi obchodovat. „Jde o profesionálního entomologa, který není zaměstnán. U muže jsme mimo jiné zajistili i v přepočtu asi 950 tisíc korun, domníváme se, že peníze muži sloužily jako pokladnička a pocházejí z výnosu z trestné činnosti,“ uvedl Hönig.

Případ policie prověřuje, sbírka motýlů poputuje na zkoumání do Prahy. O jejím osudu rozhodne soud, pravděpodobně však zamíří do muzea. Muži v případě odsouzení hrozí trest vězení s horní hranicí do tří let.

Tisíce ohrožených motýlů ve vitrínách. Policisté zabavili sbírku za miliony korun (zdroj: ČT24)