Harampádí, nebo muzejní exponáty? V Benátkách platí spíš to druhé

Benátky nad Jizerou - To, co vypadá jako harampádí, může být poklad. Jen se těžko rozhoduje, která věc to bude. Podle muzejníků z Benátek nad Jizerou je cenná každá věc, která má svůj příběh a ví se, komu patřila. A nezáleží přitom, zda to jsou sochy světců, stará pračka nebo psací stroj.

Nynější návštěvníky muzeí v expozicích čím dál víc zajímají ty nejobyčejnější věci: staré vybavení domácností či předměty každodenní potřeby. Výjimkou nejsou ani mandlovačky. „Ty se používaly při úpravě prádla, po praní. Součástí byl ještě takový válec, na který se látka nebo ten kus prádla namotal a poté se další částí vyrovnával,“ popisuje zařízení správkyně benáteckých sbírek Blanka Noháčová a vzápětí předvádí starý přístroj na výrobu zmrzliny.

Velkou část exponátů muzeum získalo hned při svém vzniku v polovině 30. let, další dostává darem nebo z pozůstalostí. Teď už jsou to tisíce položek. „Někdo třeba doma uklízí a najde různé předměty na půdě. Místo toho, aby je vyhodil, dá je do muzea,“ tvrdí Noháčová.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Benátecké muzeum, které se specializuje především na regionální historii, svůj depozitář ukrývá pod střechou místního zámku. Neskladuje se zde pouze „harampádí“, ale třeba i přírodovědné sbírky. „Máme zde krásné motýly. Například lišajové a bekyně i exotické motýly a brouky,“ podotkla pyšná správkyně. Každoročně nechá návštěvníky do sbírek nahlédnout na speciální výstavě.

Tentokrát se v prostorách zámku předvede selská světnice, zámecký pokoj a k tomu sbírka hudebních nástrojů a zbraní. Ostatní exponáty zůstanou dál v depozitářích a v jejich přítmí si na vystavení ještě počkají. Výstava potrvá od srpna do října.