Do kostela jako do bankomatu. Muž vytahoval z kasičky peníze od věřících

Muž vykrádá kasičku v kostele (zdroj: Policie České republiky)

Čtyřiapadesátiletý muž v brněnském kostele svatého Jakuba vytahoval z kasičky dary věřících, bral mince i bankovky. Při jedné z návštěv kostela dokonce napadl ženu, která ho napomenula. Muže policie obvinila, za krádež mu hrozí až dva roky vězení.

Zloděj vytahoval mince z kasičky magnetem připevněným na drátu. Když uvnitř byly bankovky, vyměnil magnet na drátu za lepicí pásku. „Nějakou dobu mu krádeže procházely. Když si zloděje všimli ostatní návštěvníci kostela, většinou ho vyhnali, ale krádeže policii neoznámili,“ řekl policejní mluvčí David Chaloupka.

Podle policie tak není zřejmé, jak dlouho muž kasičku vykrádal, ani na kolik peněz si takovým způsobem přišel. Není vyloučeno, že bral peníze i v jiných kostelech. „Zlom nastal v okamžiku, kdy zloděj fyzicky napadl ženu, která ho viděla při krádeži a napomenula ho. O případ se začali zajímat kriminalisté, při prověřování okolností napadení pak zjistili agresorův pravý důvod návštěv kostela,“ vysvětlil Chaloupka.

Spolu s krádežemi se muž bude zpovídat i z napadení. V souvislosti s tímto případem policie upozorňuje, že je z důvodu bezpečnosti vhodnější při podobných situacích přivolat policisty, než se snažit věc řešit osobně. Při vyhrocení situace a ohrožení totiž v kostele nemusí být nikdo další, kdo by mohl přispěchat na pomoc.