Aranka upevnila světový rekord, nakladla šestou snůšku

Praha - Samička varana komodského Aranka nakladla v neděli večer svou šestou snůšku vajec, a tak upevnila svůj světový rekord. Ošetřovatelé už vejce vyhrabali a uložili je do líhně při teplotě 31 stupňů Celsia. Malí dráčci by se z nich měli vyklubat za 192 až 210 dnů. Aranka je nyní i jednou z tváří Zoo Praha. V rámci kampaně Seznamte se! ji mohou lidé vidět na plakátech a billboardech.

„Aranka vejce jako obvykle uložila pod betonovou podlahu expozice… Velmi pečlivě a citlivě vejce čenichem upěchovala k vnější hraně bazénu 1,5 metru pod povrchem. Vajec je celkem šestnáct. Osm oplozených o velikosti 9,5 x 6 cm a váze 150 až 185 gramů a osm neoplozených, která jsou o třetinu menší,“ uvedl kurátor chovu plazů Petr Velenský.

Aranka počala třicet mláďat se samcem Drakem, ten ale v roce 2010 zemřel. Chovatelé k ní proto připojili staršího samce Leonarda, který ale zřejmě není schopen rozmnožování. „Samička se velmi snažila získat jeho přízeň, následující dvě snůšky ale vyprodukovala tzv. partenogenezí, tedy rozmnožením bez účasti samce, při kterém byla sama matkou i otcem svých mláďat. V tuto chvíli však není jasné, zda je tomu tak i v případě prozatím poslední, nedělní snůšky. Na odpověď si budeme muset počkat do doby, než se malí draci vylíhnou a budou provedeny genetické testy,“ uvedla zoo v tiskové zprávě.

U varanů je takový způsob množení možný, nikoli ale obvyklý. Samice jsou touto cestou schopny přivést na svět jen samce. V zoologických chovech se tak stalo zatím dvakrát, a to v anglických zahradách v Londýně a Chesteru. V obou případech šlo ale na rozdíl od Aranky o samice žijící bez partnera takřka celý dospělý život.

Vyhrabávání nakladených vajec (zdroj: ČT24)