SOUHRN: Zásadní události úterý 13. srpna

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy úterý 13. srpna 2024.

Hypotéky v Česku mírně zdražily

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v červenci hypoteční úvěry za 23,8 miliardy korun, což je proti červnu pokles o pět procent. Meziroční růst ale zrychlil na 109 procent. Úrokové sazby nových úvěrů poprvé od loňského května stouply, nepatrně na 5,07 procenta z červnových 5,05 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data do indexu dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.


Masivní požáry u Athén mají první oběť

V Řecku zemřel v důsledku rozsáhlých požárů u Athén první člověk. Záchranáři nalezli ženské tělo ve vyhořelém obchodě na předměstí metropole. Postup plamenů k Athénám se během úterka zlepšil díky slabšímu větru. Úřady z oblasti evakuovaly tisíce lidí. Živel se snaží zkrotit na sedm set hasičů. Na pomoc Řekům vyrazily v úterý i desítky českých požárníků.


ANO vyloučilo obviněného Hrabáče

Předsednictvo opozičního ANO rozhodlo o vyloučení obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče z hnutí, oznámil po hlasování jeho šéf Andrej Babiš. Lídrem volební kampaně pro krajské volby v Ústeckém kraji bude místopředseda ANO Richard Brabec. Vedení ANO také uložilo karlovarské organizaci, aby učinila kroky k vypovězení koaliční smlouvy na tamním magistrátu kvůli obvinění radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS).


Do Kurské oblasti míří jednotky z Kaliningradu, zní z Litvy

Ukrajinská armáda kontroluje 74 obcí v ruské Kurské oblasti a za den postoupila o jeden až tři kilometry, přičemž obsadila další území o rozloze 40 kilometrů čtverečních, řekl v úterý velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj v hlášení prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Ruské ministerstvo obrany naopak o něco dříve uvedlo, že ruské jednotky zabránily ukrajinské armádě proniknout hlouběji do Kurské oblasti. Litevský ministr obrany při návštěvě Kyjeva informoval, že Rusové přesouvají k místu bojů jednotky ze své Kaliningradské oblasti.


Vedra se ve středu rozšíří do Polabí či Prahy

Velmi vysoké teploty přes 34 stupňů Celsia v úterý zažije jižní Morava, ve středu se vedra rozšíří do Polabí, Prahy či na střední a jihovýchodní Moravu. V ostatních regionech budou maximální teploty o několik stupňů nižší. Kvůli suchému a horkému počasí, které potrvá na jižní Moravě i v dalších dnech, tam do odvolání platí výstraha před požáry. Vyplývá to z úterní výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu.


Slovenská kultura protestuje proti Šimkovičové

Část slovenské společnosti protestuje proti ministryni kultury Martině Šimkovičové (za SNS). Demonstraci za kulturu a spravedlnost v úterý svolaly dvě opoziční strany. Už v pondělí dali nesouhlas s rozhodnutími Šimkovičové v Bratislavě najevo umělci a další lidé. Ministryně nedávno odvolala ředitele národního divadla a národní galerie a prohlásila, že kultura slovenského lidu má být slovenská a žádná jiná. Kulturní obec mluví o ničivých praktikách a ideologických čistkách.


V Pompejích se našly kostry dalších obětí dávného výbuchu Vesuvu

V italských Pompejích byly objeveny kostry dvou dalších obětí výbuchu sopky Vesuv před téměř dvěma tisíci lety. Podle správy archeologického parku jde o pozůstatky muže a ženy, kteří hledali úkryt v ložnici.

Události ČT (13. 8. 2024) (zdroj: ČT24)