SOUHRN: Zásadní události pátku 26. července

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí tohoto dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem.

Před začátkem olympiády čelila francouzská železnice žhářským útokům

Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí byl v pátek ráno silně narušen, informoval francouzský železniční dopravce SNCF. Vlaky se v průběhu odpoledne začaly postupně rozjíždět. Sabotáž podle dopravce ovlivní nejméně osm set tisíc cestujících. Obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu. Zdržení a rušení spojů se týkají i trasy z Paříže do Londýna. Francouzské železnice po útocích posílily dohled nad tratěmi a od soboty zcela zajistí dopravu pro olympijské týmy. 


U Filipín hrozí největší ropná katastrofa v historii země

Filipíny se snaží zabránit masivnímu úniku ropy poté, co se ve čtvrtek u pobřeží potopil tanker přepravující skoro 1,5 milionu litrů průmyslového paliva. Podle BBC ropná skvrna sahá do vzdálenosti několika kilometrů od místa nehody a hrozí, že by mohla dosáhnout až k břehům hlavního města Manily. Pobřežní stráž nasadila do akce plovoucí bariéry a sací hadice. Podle úřadů nyní nafta zatím uniká z motoru, nikoli z nákladní nádrže.


Nastal čas na příměří, řekla Harrisová Netanjahuovi

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová naléhala v Bílém domě na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby Izrael kvůli humanitární situaci v Pásmu Gazy uzavřel příměří s palestinským teroristickým hnutím Hamás. Harrisová po schůzce s Netanjahuem řekla, že premiérovi vyjádřila své hluboké znepokojení ohledně civilních obětí války. K uzavření příměří vyzval Netanjahua i prezident Joe Biden.


Kvůli bouři Beryl zemřely v Texasu desítky lidí

Počet mrtvých v Texasu, kde řádění bouře Beryl připravilo o elektřinu miliony lidí, stoupl na nejméně šestatřicet. Stalo se tak poté, co úřady potvrdily úmrtí v domech, ve kterých kvůli výpadku elektřiny nefungovala během tamních veder klimatizace.


ŘSD začalo stavět obchvat Pardubic i na nevyvlastněných pozemcích

Silničáři, kteří staví severovýchodní obchvat Pardubic, začali pracovat na pozemcích, které vlastník zatím odmítá prodat. Pro stavbu potřebuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získat od majitele pás dlouhý asi tři sta metrů, na který se bude napojovat největší lanový zavěšený most v Česku. ŘSD uvedlo, že má právní názor, který postup umožňuje.


UNESCO zařadilo na seznam světového dědictví obce založené moravskými bratry

UNESCO na svém zasedání v Dillí zařadilo na seznam světového dědictví severoirský Gracehill, saský Herrnhut a Betlehem v americké Pensylvánii. Obce s unikátním urbanistickým konceptem vycházejícím z ideálů evangelického učení byly založeny v osmnáctém století moravskými bratry. Už dříve byl na seznam zařazen dánský Christiansfeld.