Nova a Prima přistoupily na digitalizaci, odevzdají kmitočty

Praha - Obě české celoplošné komerční televize Nova a Primapřistoupily k Technickému plánu přechodu od analogového zemského televizního vysílání k jeho modernější digitální podobě. V praxi to znamená, že Nova i Prima se vzdají svých analogových kmitočtů, na které mají práva až do roku 2017, respektive 2018, a jež tak budou moci být využity v následujících několika letech pro budování dalších digitálních sítí.

„Je to malý krok pro Novu, velký krok pro celou českou digitalizaci,“ uvedl Pavel Dvořák, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Nova také získá licenci, označovanou jako kompenzační, pro další kanál pro digitální zemské TV vysílání. Podle Dvořáka by chtěla Nova do dvou týdnů až měsíce podat žádost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, rada je ze zákona povinna do 60 dnů odpovědět.

Nepřistoupení by celou digitalizaci zamotalo

„Kdyby obě komerční televize k TPP nepřistoupily, digitalizovala by se prakticky jen Česká televize, protože zbytek by byl do určité míry ovlivněn postupem televize Prima a Nova. V případě Primy by to bylo dramatičtější, protože pro tu síť bychom neměli kmitočty,“ řekl Dvořák.

Digitalizace je už přitom v plném proudu. V pořadí první se s analogem rozloučili diváci na Domažlicku, další regiony následují. Pro diváka by konec analogu znamenal příjem až dvaceti televizí. Pokud nenastanou problémy, mělo by se v Česku výhradně digitálně vysílat zhruba za 3 roky.

Na většině území skončí analogové zemské vysílání do 11. listopadu 2011 s výjimkou Jesenicka a Zlínska, kde se tak stane v červnu 2012. V současné době již digitální vysílání pokrývá přes polovinu obyvatel ČR.