20. srpna nebude ČT spát - nabídne retrospektivního průvodce Srpnovou nocí 68

Praha - Noc z 20. na 21. srpna 1968 připomene ve stejnou dobu o čtyřicet let později Česká televize desetihodinovým pásmem nazvaným Srpnová noc. Pořad, kterým budou provázet Nora Fridrichová a Michal Prokop, navazuje na Osudové osmičky v českých dějinách. Od osmi hodin večer nabídne dokumenty, rozhovory, dobové záznamy i písně, spojené mottem "Poznejme naši minulost tím, že ji znovu prožijeme". Přímý přenos z minulosti bude možné sledovat i na internetu, kde mladší generace najdou i slovníček pojmů.

Mezi hosty Srpnové noci bude například Václav Havel, syn Alexandra Dubčeka Petr Dubček nebo Kamila Moučková. Při přípravě pořadu ale byla objevena například i výpověď současné německé kancléřky Angeliny Merkelové, která v noci z 20. na 21. srpna byla s rodiči na horách v Krkonoších.

Do nočního pásma se budou moci zapojit i sami diváci. Mnozí z nich už také - na žádost České televize ve spolupráci s Národním muzeem - poskytli pro vysílání dobové materiály. Zřejmě poprvé budou v rámci pořadu zveřejněny zvukové nahrávky, které poskytl Ústav pro studium totalitních režimů.

Co přinese Srpnová noc?

  • Atmosféru Pražského jara
  • Písničky 60. let
  • Dokumentární archivní materiály
  • Zpravodajský přehled událostí během okupace minutu po minutě
  • Kdo byl kdo v srpnových dnech
  • Plakáty a předměty z doby okupace, které zaslali občané na výstavu v Národním muzeu
  • Vzpomínky pamětníků a přímých účastníků z domova i ze zahraničí
  • Beseda s hosty ve studiu

Podle dramaturgyně Aleny Müllerové chce být Srpnová noc retrospektivním průvodcem. „Rekonstrukci srpnové noci chceme ukázat ze všech možných úhlů pohledu - z té tragické i odlehčenější stránky. Chceme vyvolat atmosféru doby a vlastně si ji znovu prožít,“ vysvětluje.

Srpnová noc nebude jediným projektem České televize k připomenutí invaze vojsk Varšavské smlouvy před čtyřiceti lety. ČT24 se chce k dobovým událostem vrátit v rámci speciálu Zaostřeno na…