Zubař a jeho plakáty aneb šest milionů za sbírku

New York – Aukční síň Guernsey's vydraží unikátní kolekci více než sto let starých plakátů. Soubor shromáždil německý zubař Hans Sachs, který v roce 1938 emigroval do Spojených států. Vyhlášky a další oznámení pak tedy skončily v rukou nacistů. Mezi jmény „pomyslných vystavovatelů“ je i jméno Alfonse Muchy.

Sbírka je považována za vůbec první svého druhu, její hodnota se proto odhaduje na skoro šest milionů dolarů. Plakáty Gustava Klimta, Alfonse Muchy či Henriho de Toulouse-Lautreca začal dentista sbírat již v roce 1896. Dnes uznávané malíře svět ještě neznal, mladý nadšenec přesto dokázal odhadnout jejich budoucí hodnotu. 

„Jako první pochopil, že jsou plakáty dílem nejlepších světových umělců a viděl jejich krásu. Ať už propagovaly vystoupení v kabaretu, zastávaly politické stanovisko nebo vyzývaly kolemjdoucí k cestě do dalekých krajin, byly prostě uchvacující,“ říká Arlan Ettinger z vedení aukční síně. 

Plakáty Hanse Sachse
Zdroj: ČT24

Ve své době se s plakáty nezacházelo jako s uměním – sloužily jako reklama na zboží či jako nástroj válečné propagandy. Většinou byly vedeny v jasných, zářivých barvách, zachycovaly prchavý okamžik a nepočítalo se s jejich přílišnou trvanlivostí. Nepříznivému počasí dokázaly vzdorovat maximálně šest sedm týdnů. 

Podle Ettingera nikdo nečekal, že vydrží víc jak století. „To je pozoruhodné samo o sobě. Co je ale přednější, nejenom že přežily v péči doktora Sachse, ale dokonce v rukou nacistů a později muzea. Mají toho za sebou opravdu hodně,“ míní. 

Reportáž Petra Kořínka (zdroj: ČT24)

Sběratel zemřel v roce 1974 s vírou, že jeho pracně sesbíraná kolekce dvanácti tisíc plakátů byla zničena. O mnoho let později je však jeho syn s nemalým překvapením objevil v berlínském muzeu a po vleklém soudním sporu získal zpět. Nový majitel historické sbírky bude známý v polovině ledna.