Život je jako zápas. Nový trailer odkrývá basketbalový Zlatý podraz

Trailer: Zlatý podraz (zdroj: Buc-Film)

Ze skutečných příběhů někdejších vrcholových basketbalistů vychází nový film režiséra Radima Špačka. Snímek se odehrává v období dvou totalit – nacistické a komunistické – a hrdinové musí svádět zápas na hřišti i v životě. Drama o sportu, lásce a přátelství začnou tuzemská kina promítat 25. října. Už nyní tvůrci na novinku poutají trailerem.

Režisér Radim Špaček se do minulosti, která vystavuje hrdiny zkouškám, vypravuje ve svých filmech opakovaně. V Poutech prostřednictvím psychopatického estébáka navodil dusnou atmosféru osmdesátých let. Podobně jako v seriálu Svět pod hlavou, který spolurežíroval. Naposledy se před čtyřmi lety vrátil na devadesátková Místa.

Na všech zmíněných titulech se jako scenárista podílel Ondřej Štindl, na Zlatém podrazu ale Špaček spolupracoval se scenáristickou trojicí Jakub Bažant, Kristina Nedvědová a Jiří Závozda. 

Hlavní linií filmu je láska mladého právníka Franty k tanečnici Michelle, která z původní vlasti musela uprchnout před Hitlerem i Stalinem. Velkou Frantovou láskou je také basketbal, spolu se svými spoluhráči z reprezentačního týmu sní o medailích.

Ve sportu i v životě ale do jejich tužeb zasahuje politika: nejprve nacistická okupace, poté komunistický režim. Příběh československých basketbalových šampionů totiž začíná v dramatickém roce 1938, po těžkém období sleduje radost z vítězství tuzemského týmu na evropském šampionátu v Ženevě a drama se vyhrocuje v roce 1951, kdy českoslovenští basketbalisté nastupují ve finále mistrovství Evropy v Paříži proti Sovětskému svazu.

Kvůli filmu vznikly dvě sportovní haly

Aby mohli filmaři tyto dva důležité mistrovské zápasy natočit, museli speciálně pro film nechat postavit dvě haly: ženevskou i pařížskou. Filmovou rekonstrukci zápasů československých reprezentantů v nich sledovalo přes šest set komparzistů. Ani jedna z hal už ve skutečnosti neexistuje, pařížská je navíc spojena se smutnou historií, za druhé světové války sloužila jako shromaždiště pro zatčené Židy.

Ze zákulisí: Jak se staví sportovní hala pro film (zdroj: Buc-Film)

Alespoň v kopiích sportovišť si ve Zlatém podrazu zahráli Filip Březina, Zdeněk Piškula, Ondřej Malý nebo Stanislav Majer. Ve snímku, který se natáčí v koprodukci České televize, se před kamerou objeví také Jan Hartl, Alena Mihulová či Josef Abrhám.