Retrospektivní Čapek se přestěhoval do Pardubic

Pardubice – Retrospektivní výstava Josefa Čapka v Jízdárně Pražského hradu byla nejnavštěvovanější výstavou v loňském roce – zavítalo na ni 73 tisíc návštěvníků. Velký zájem se očekává i v prostorách Východočeské galerie v Pardubicích, která byla iniciátorem a spolupořadatelem expozice. Několik stovek Čapkových prací – maleb, grafik, ilustrací nebo plakátů – zde bude vystaveno do konce května.

„Chronologické řazení díla a jeho tematické rozčlenění je stejné jako v Jízdárně Pražského hradu. Výstava byla od prvopočátku koncipována pro dvě místa konání,“ uvedla ředitelka Východočeské galerie Simona Vladíková.

I pardubická výstava, která je k vidění v Domě U Jonáše a na pardubickém zámku, je tak reprezentativním výběrem ze všech období Čapkova výtvarného vývoje. Včetně prací, které byly naposledy před Jízdárnou vystaveny roku 1946 na Čapkově posmrtné výstavě v Umělecké besedě.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Východočeská galerie navíc pro návštěvníky přichystala i překvapení v podobě několika dosud neznámých děl, které v Praze vystaveny nebyly. „Je to Čapkův návrh scény, městské panorama,“ prozradila Šárka Zahálková z pardubické galerie. „Kurátorka o tomto obraze nevěděla, v souvislosti s pražskou výstavou se ozvala majitelka tohoto akvarelu a zapůjčila nám ho.“

Autorku východočeské výstavy Pavlu Pečinkovou oslovil Čapek, jehož tvorbou se zabývá soustavně od 80. let, svým pozitivním pohledem na život. „Objevuje hodnotu, krásu a zázračnost obyčejného, prostého života. A to je něco velmi vzácného, co najde odezvu v každé době,“ domnívá se.  

Poznat lépe Josefa Čapka mohou návštěvníci rozsáhlé výstavy také díky bohatému doprovodnému programu, který zahrnuje přednášky, komentované prohlídky i workshopy pro dětské i dospělé zájemce.