Poroty vybírají nejlepší hráče na klarinet a hoboj

Praha - Na Akademii múzických umění začala mezinárodní soutěž festivalu Pražské jaro; letošní ročník je věnován hře na klarinet a na hoboj. Interpreti z celého světa budou soutěžit do 13. května a finálové koncerty se uskuteční v Rudolfinu 13. a 14. května.

V soutěži klarinetistů je 56 interpretů z 21 zemí, Češi tvoří třetinu. Odborná porota vybírala do soutěže ze 161 klarinetistů ve věku do 30 let. Jednou z podmínek soutěže byla i nahrávka povinných skladeb, které porota hodnotila anonymně. Při samotné soutěži má každý interpret 20minutový prostor a vítěz si letos odnese odměnu 200 tisíc korun a zároveň bude mít možnost účastnit se mezinárodních hudebních festivalů a koncertů v Česku i zahraničí.

„Mám za sebou osm kandidátů, úroveň je relativně velmi dobrá s tím, že na špičky ještě čekáme,“ zhodnotil soutěž její předseda Jiří Hlaváč a dodal, že úroveň klarinetistů je v každé generaci jiná, obecně je špičkových interpretů nedostatek. 

Soutěž ve hře na hoboj probíhá v Národním domě na Vinohradech.  Mezinárodní hudební soutěž je součástí Pražského jara od roku 1947 a s nápadem uspořádat ji přišel Rafael Kubelík. Začínalo se soutěží ve hře na housle, postupně se přibralo dalších 15 soutěžních oborů.