Metal s mongolským hrdelním zpěvem. Kapelu The Hu oceňuje i UNESCO

Mongolskou kapelu The Hu oceňuje UNESCO (zdroj: ČT24)

Mongolská kapela The Hu mísí rock a metal s tradiční hudbou své země. Typické pro takzvaný „hunnu rock“ je mimo jiné zapojení hrdelního zpěvu. Od minulého roku je The Hu držitelem titulu „Artist for Peace“ udělovaného organizací UNESCO – jako první zástupce tvrdší muziky.

The Hu fungují v mongolském hlavním městě Ulánbátar od roku 2016. Vytvořili styl, který sami nazývají „hunnu rock“. Kombinuje rockovou a metalovou muziku s tradiční mongolskou hudbou. Kromě vlastních písní předělali The Hu v „hunnu rocku“ třeba i hit Sad But True od Metallicy, což jim vyneslo čtrnáct milionů zhlédnutí na YouTube a popularitu v celém světě.

Z mongolských tradic převzala kapela třeba hrdelní (alikvotní) zpěv. „Se správnou technikou lze hrdelním zpěvem zpívat celý život,“ říká člen kapely Galbadrakh Tsendbaatar.

Kořeny této umělecké formy sahají do východní Asie. „Zpívali tím už kdysi šamani na Sibiři. V Mongolsku a Tuvě jsou tyto zvuky spjaty s opěvováním přírody a s imitací zvuků ptactva, větru, vody. A v Tibetu se používá ke zpěvu manter,“ upřesnil hlasový kouč a hudebník Dalibor Neuwirt. Hrdelní zpěv podle něho působí meditačně. „Člověka neskutečně zklidní, zpomalí mozkové vlny. Hodně lidí má spirituální zážitky,“ dodává.

Hudebníci z The Hu využívají také tradiční mongolské hudební nástroje. Třeba typ místní kytary zvaný tovshuur nebo dvojstrunný morin khuur čili koňské housle, které jsou zapsány na seznamu nehmotného dědictví UNESCO.

Své umění mongolští hudebníci už několikrát předvedli i v Česku, zahráli například na festivalu Rock for People a dvakrát také v Praze – v Lucerně a v Malé sportovní hale na Výstavišti v Holešovicích.

Mongolsky „člověk“

Titulem „Artist for Peace“ oceňuje UNESCO úlohu The Hu v předávání hudebního dědictví. Zároveň se kapela zavazuje, že bude pomáhat v propagaci činnosti této organizace.

„‚Hu‘ odkazuje ke slovu ‚člověk‘ v mongolštině. Tímto názvem se skupina hlásí ke svému humanistickému závazku. Prostřednictvím své hudby se zabývají tématy rovnosti pohlaví, respektu k odlišnostem a důležitosti ochrany přírody. Podporují také jazykovou rozmanitost tím, že používají ohrožené regionální dialekty,“ píše UNESCO.

„Artist for Peace“ oceňuje UNESCO od poloviny devadesátých let. Držitelem titulu je třeba také velšská zpěvačka Shirley Bassey, známá díky písním k několika bondovkám, nebo sopranistka Sarah Brightmanová.