Marketa Lazarová na brazilských jatkách

Sao Paulo - Marketa Lazarová a další české filmy se dostaly na brazilská jatka; přesněji psáno do bývalé budovy jatek, kde nyní sídlí brazilský Národní filmový archiv. Snímky rozšířily již tak bohatou sbírku českých děl, která jsou v tamní instituci uložena.

České filmy v Brazílii (zdroj: ČT24)

„Mám velmi rád Jana Švankmajera a Miloše Formana. Ano, Brazilci mají rádi české filmy,“ říká jeden z pracovníků brazilského NFA. Stejně jako český archiv i brazilská instituce schraňuje všechen audiovizuální materiál od počátků kinematografie. Brazilský NFA sídlí v areálu bývalých jatek a veřejnosti slouží taky jako kulturní centrum.

Opravený cihlový areál uprostřed parku se nachází jenom několik bloků od centra Sao Paula. Filmy se zde promítají pod širým nebem a centrum nabízí i knihovnu, jejíž katalog čítá 150 československých titulů. Pěstovat česko-brazilské vztahy plánují filmaři i v budoucnu.

„Příští rok tady budeme hrát digitalizované filmy, které NFA připravil pro distribuci. Doufáme, že česko-brazilské vztahy na poli filmu ještě zesílí,“ přeje si ředitel NFA Michal Bregant. Delegace brazilských producentů byla v Česku letos na karlovarském festivalu. Účelem návštěvy bylo seznámit Brazilce s Českem a nabídnout služby i lokality pro natáčení.