Hvězda bez hvězdných manýrů, vzpomíná Taťjana Medvecká na kolegyni Janu Hlaváčovou

„Dodnes mám na klíčích klíč, který mi dala k šuplíku v Národním divadle, kde jsme spolu seděly v šatně,“ zavzpomínala Taťjana Medvecká na svou někdejší kolegyni Janu Hlaváčovou v Událostech, komentářích. Hlaváčová zemřela v sobotu 13. ledna.

Taťjana Medvecká na první české divadelní scéně hostovala už za studií na DAMU, členkou činohry se stala v roce 1975 a je jí dodnes. Jana Hlaváčová na prknech zlaté kapličky začala hrát o deset let dříve. „Byla to sice obrovská hvězda, úžasná herečka, ale neměla žádné hvězdné manýry, chovala se přátelsky, když člověk do toho divadla přišel takový celý vyděšený. Byla milá, neokázalá, to měla stejné jako třeba paní Medřická,“ zmínila Medvecká další svou slavnou hereckou kolegyni.

S Janou Hlaváčovou se potkaly i před kamerou, například v životopisném dramatu o Boženě Němcové, které v polovině osmdesátých let natočil Otakar Vávra, nebo v televizním dramatu o rodinných vztazích Narcisový dům.

V Národním divadle hrál také manžel Jany Hlaváčové Luděk Munzar, který zemřel před pěti lety. „Jana byla více extrovertní, Luděk trošku zataženější,“ charakterizuje manželsko-hereckou dvojici Medvecká. „Člověk cítil vzájemnou podporu a respekt,“ uvedla k jejich vztahu. „Postavení, které měli –⁠ byli nezpochybnitelní lídři souboru –⁠, nijak nezneužívali, něco uměli a také poctivě pracovali,“ dodala.

Taťjana Medvecká vzpomíná na Janu Hlaváčovou (zdroj: ČT24)

Poslední rozloučení v Národním divadle

Členkou činohry Národního divadla byla Hlaváčová do roku 1990, poté přešla na dvacet let do angažmá druhé velké kamenné scény v Praze – Divadla na Vinohradech. Právě tyto scény společně organizují poslední rozloučení s Janou Hlaváčovou, které se uskuteční 26. ledna ve zlaté kapličce. Pietu, přístupnou veřejnosti, zprostředkují také kamery České televize. Divadlo bude otevřené s předstihem, aby lidé mohli položit květiny a poklonit se rakvi.

„Je nezapomenutelnou součástí dějin českého divadla i statečným člověkem naší společnosti,“ prohlásil o Janě Hlaváčové ředitel Národního divadla Jan Burian. Hlaváčová patřila k nejvýznamnějším českým herečkám poválečné éry. Během své bohaté kariéry zvládala komedie i dramata na divadle i ve filmu, diváci si ji pamatují také z řady televizních inscenací a seriálů. Díky svému zajímavému a kultivovanému hlasu se výrazně prosadila rovněž v dabingu a rozhlase.