Hudební festivaly se cítí ohroženy kvůli zvyšování mzdových nákladů na dohodáře

Hudební festivaly se cítí ohroženy kvůli zvyšování mzdových nákladů (zdroj: ČT24)

Komerční hudební festivaly jsou podle své asociace v ohrožení. Obávají se, že zavedením konsolidačního balíčku jim stoupnou mzdové náklady o desítky procent, přitom prostor na zdražování vstupenek se už podle pořadatelů vyčerpal. Asociace se snaží situaci zvrátit. Bude jednat s ministerstvy kultury a práce a sociálních věcí.

Například o největší festival rockové hudby v Česku Rock for People se na místě stará přes dva tisíce lidí, z toho polovina je takzvaných dohodářů. Nově jim musí organizátor platit příplatky za práci o svátku, v noci, o víkendu či za práci v hlučném prostředí. Dle asociace pořadatelů hudebních festivalů FESTAS smrtící koktejl, přesně všechny tyto podmínky totiž festivaly často splňují.

„Mohou vést k prodražení této činnosti až o desítky procent, v těch extrémních případech dokonce dvojnásobně,“ upřesnil výkonný ředitel FESTAS Jiří Hlinka. „Musí se platit víc účetních, víc administrativních pracovníků, komplikuje to práci,“ dodává předseda České obce hudební Jakub Nový.

Odvody na pojistném

Ve mzdových nákladech by se odrazilo i nové nastavení povinnosti platit odvody na pojistném z dohod o provedení práce. Původně měla platit od července tohoto roku, ale ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhl odložení na začátek ledna 2025, odklad už podpořil přes výhrady opozičního hnutí ANO sněmovní rozpočtový výbor.

Podle konsolidačního balíčku bude nově od odvodů osvobozena práce na dohodu jen v případě, že výdělek u jednoho zaměstnavatele nepřekročí 25 procent průměrné mzdy a výdělek u všech zaměstnavatelů dohromady nepřekročí 40 procent průměrné mzdy.

„Informaci, zdali přesáhl vytyčenou hranici, se dozvíme s odstupem možná až několika měsíců ze strany České správy sociálního zabezpečení, teprve poté by mohlo dojít k výplatě,“ uvádí za zaměstnavatele Jiří Hlinka. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) podotýká, že případný odklad placení pojistného na příští leden by umožnil „hledat prostor k řešení“.

Kvůli financím skončil Sázavafest

Festivaly musí navíc řešit zvýšení sazby DPH u umělecké činnosti z 15 na 21 procent a nárůst nákladů za pojištění proti extrémnímu počasí. Z finančních důvodů některé akce oznámily, že minimálně pro letošek končí.

„Během posledních let jsme čelili nelehkým výzvám, ať už to byly vysoké náklady, nebo rostoucí ceny nájmů a mnoho dalšího. Festival je pro nás srdcová záležitost a vždy do něj dáváme maximum, ale bohužel ho již nemůžeme nadále finančně zaštiťovat,“ uvedli organizátoři Sázavafestu. Peníze hrály roli i v rozhodnutí pořadatelů multižánrového festivalu Přeštěnice nedaleko Milevska letošní ročník vynechat.