Geniální Giuseppe Verdi byl slavný i skromný

Milán/Praha - 27. ledna 1901, zemřel jeden z nejslavnějších a nejobdivovanějších italských hudebních skladatelů Giuseppe Verdi. Jeho smrt byla událostí vnímanou nejen milovníky hudby, Verdiho pohřbu se účastnily tisícovky Italů a své zástupce vyslaly i zahraniční vlády. Za svého života napsal skoro 30 oper a převážná většina jeho děl je dodnes v repertoáru velkých operních domů na celém světě.

Budoucí hudební génius se narodil 10. října 1813 ve skromných poměrech v italské vesničce Le Roncole. Ve své době představovaly Verdiho opery ideál zpěvnosti a melodičnosti a mezi jeho nejslavnější patří Rigoletto, Trubadúr, Traviata, Aida či Nabucco. Asi nejznámějším neoperním dílem Verdiho je Rekviem, zkomponované na paměť úmrtí národního básníka Alessandra Manzoniho.

„Verdi si jako jeden z mála umělců užil slávy už za svého života. Ale nutno podotknout, že jeho keriéra se nerozjížděla úplně hladce. Hned v jejím počátku jeho první opera Oberto měla sice úspěch, ale v té době mu umírá žena a jeho dvě děti a další opera Jeden den vlády úplně propadla. Verdi dva roky tápal a uvažoval o tom, že přestane komponovat. Úspěch mu pak přinesl Nabucco v roce 1842. Jeho vznik je spojený s příběhem, který vypráví, že Verdi šel jednoho dne okolo Scaly a potkal tehdejšího impresaria Bertolomea Merelli a ten mu dal libreto Nabucca. Verdi přišel domů a libreto odhodil. Ono se otevřelo na stránce, kde byl napsán žalm Va, pensiero, sull'ali dorate, čili Leť, myšlenko na zlatých křídlech, což ho zaujalo a začal komponovat slavný sbor Židů, který se dodnes objevuje v mnoha populárních hávech,“ přiblížil osobnost Verdiho Ivan Ruml, hudební redaktor Českého rozhlasu v rozhovoru pro Studio 6 ČT24.

Ivan Ruml hovoří o skladateli G. Verdim (zdroj: ČT24)

Pokud se Verdiho tvorby týká uvedl Ivan Ruml, že jeho hlavní výhodou bylo to, že byl především výborný dramaturg. "On velmi dlouho pracoval s libretem, vracel je, škrtal, a dokud nebyl spokojen, tak dále nepracoval.“

Verdi však nebyl jen geniálním hudebním skladatelem, ale také velkým italským patriotem. Jeho jméno bylo symbolem boje za národní sjednocení a nezávislost Itálie.