František Štorm vystavuje psychedelické disco

František Štorm vystavuje v GASK (zdroj: ČT24)

Grafik, typograf a hudebník František Štorm vystavuje své olejomalby v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře (GASK). Expozice nese název Maldorör Disco. Propojuje barevné psychedelické obrazy s hudebními experimenty.

Malby pro GASK dokončil František Štorm těsně před výstavou. Zachycují výjevy z díla básníka Comta de Lautréamonta, předchůdce surrealistů a dadaistů. „Ve svých textech zmiňuje, že by chtěl být synem žraloka a tygřice. Tak jsem mu udělal žraločí hlavu a tygří tělo. A tancuje,“ popsal výtvarník, jak francouzského poetu znázornil.

Nejspíš tancuje na disco hubu, ta totiž výstavu doprovází. „Je to demosnímek, který jsme nahráli skoro přesně před týdnem a který jsem dneska ráno vypálil na počítači a opatřil dost nevkusným obalem,“ prozradil Štorm před zahájením výstavy 26. srpna.

Se stejnou estetikou pracuje i ve svých olejomalbách. „Inspiroval jsem se indickými nevkusnými plakáty, takže jsou na nich přemrštěné výrazy a přepálené barvy. To mám rád,“ upřesnil.

Bez disco koule nedovede malovat

Zachycuje také hudební motivy, sám totiž působí jako zpěvák kytarista v blackmetalové kapele. Například přemrštěnou virtuozitu Štorm vyobrazil tím, že kytaristovi namaloval šest prstů. „Je to jeden z obrazů, který vznikal jako poloautomatická kompozice,“ podotkl.

K tomuto postupu mu napomáhá disco koule. „Háže prasátka do celého ateliéru, nejsem bez ní schopen malovat. Svými reflexy píše po plátně, mně stačí jen dráhy těch hvězdiček obkreslovat a mám hotový obraz,“ říká. Disco koule doplňuje do skončení výstavy v lednu příštího roku i výstavní prostor.