Drobná nenápadná voyerka Barbora Kysilková

Praha – V pražské galerii Miro vystavuje mladá česká umělkyně žijící a tvořící v Berlíně Barbora Kysilková. Intimní scény každodenního života zvěčňuje olejem nejenom na plátně, ale i na mramorových deskách. Jako jedna z mála umělců se věnuje figurativní malbě.

Expozice v galerii Miro je první samostatnou výstavou české umělkyně tvořící v Berlíně společně s řeckým umělcem Dimitrisem Tzamouranisem. „Vždycky se ráda vracím do Prahy a vrátit se sem v takovém stylu je pro mě nejvíc, co jsem si uměla představit,“ podotkla Kysilková v rozhovoru pro pořad Kulturama na ČT24.

Barbora Kysilková svou prací umožňuje divákům setkání s uměním v jeho hlavních cílech: Dotýká se jich jak vizuálně, intelektuálně, tak i sentimentálně. Atmosféry jejích obrazů odhalují tváří v tvář část jich samých, a tedy zvyšují i jejich povědomí.

Výstava Barbory Kysilkové (zdroj: ČT24)

„V mých pracích mi jde o jednu věc. Když se divák na obraz podívá, měl by si uvědomit, co to je být člověkem. Jsou to všechno reálné postavy a mám radši, když se na obraze odehrávají víceméně intimnější záležitosti. Ráda zachytím moment jednoho či dvou osob v situaci, která může víceméně trvat napořád,“ popisuje.

Člověk, který se tomuto druhu umění věnuje, musí mít podle Kysilkové vyvinutý smysl pro voyaerství. „Takže jsem taková drobná, nenápadná voyerka,“ říká. Na jednom ze svých obrazů se nechala inspirovat osobou narkomanky Katky, kterou ve svém časosběrném dokumentu zachytila Helena Třeštíková.

  • Barbora Kysilková / Katka zdroj: Galerie Miro
  • Barbora Kysilková / Lukrécie zdroj: Galerie Miro

Výstava prací Barbory Kysilkové potrvá v pražské galerii Miro do 30. ledna 2012.