Divadlo Mír natočilo seriál o krematoriu, nebožtíkem je i Jiří Lábus

Ostravské Divadlo Mír produkuje nový komediální seriál plný černého humoru. Název Krematorium napovídá dostatečně, v jakém prostředí se odehrává. V jedné z hlavních rolí se představuje Jiří Lábus.

Scénář napsali Ondřej Formánek a Tomáš Svoboda, příběh zasadili do prostředí krematoria a pohřební služby, kde by humor čekal málokdo. „Humor patří všude, i do krematoria,“ míní Svoboda, který se zároveň ujal režie. „A tady vzniklo divadlo, které se tohoto humoru nebojí,“ dodal na adresu Divadla Mír. I herci si po počátečních rozpacích na netradiční kulisy zvykli.

Principál Míru Albert Čuba hraje Viktora, hlavu rodiny Záhorských, která krematorium provozuje. „Je to postava z bájí a legend, protože o téhle profesi kolují báje a legendy, a my se je teď snažíme přivést na pravou míru,“ uvedl.

Největší potíže začnou v momentě, kdy se rozbije pec. „Každý, koho spálí, se objeví u Záhorských doma na snídani, akorát ten člověk je černobílý,“ prozradil Svoboda. U rodinného stolu se tak zjeví jako nebožtík i herec Jiří Lábus, který hraje sám sebe. Nad nabídkou neváhal. „Přišli jsme za Jiřím, přečetl si to, pak jsme se setkali a celé rozhodování trvalo asi jednu a půl minuty,“ popsal režisér.

Divadlo Mír natočilo komediální seriál Krematorium (zdroj: ČT24)

V seriálu je Lábus shodou okolností prastrýčkem Hany Záhorské, tu hraje Lada Bělašková. „Nejenže perfektně uměl text, ale i každou scénu ještě okořenil něčím svým,“ podotýká k natáčení se slavným hereckým kolegou.

Vlastní filmová a seriálová tvorba k Divadlu Mír už několik let patří. Ať už sitcom sKORO NA mizině, který vznikl během covidové pandemie, nebo třeba celovečerní akční komedie s improvizační skupinou Tři tygři. Komediální seriál Krematorium viděli první diváci v kinech, ke zhlédnutí bude také v divadelní videotéce a na YouTube. Všechny díly dohromady trvají necelé dvě hodiny.