Disturbed míří do Prahy. Po deseti letech

Když metalová superstar Disturbed ohlásila Evolution World Tour, rozsáhlé celosvětové turné, které odstartovalo 9. ledna v kalifornském San Diegu, spousta českých fanoušků ani nedoufala. Nakonec se ale dočkají a kapela 24. 6. zamíří také do České republiky. A to po dlouhých deseti letech. Z původně avizovaného Velkého sálu pražské Lucerny se pro velký zájem koncert nakonec přesunul do Malé sportovní haly na holešovickém Výstavišti. I tento prostor je však již beznadějně vyprodán. Jako support se představí brněnští Denoi.

Disturbed na turné podpoří vydání své albové novinky Evolution a prvního singlu „Are You Ready“, který vylétl na první místo hitparády Hot Mainstream Rock Tracks Chart časopisu Billboard a vydržel na první příčce čtyři týdny.

Písnička, která je dvanáctým singlem kapely na prvním místě hitparády a nejrychleji stoupajícím singlem jejich kariéry, má přes pět milionů streamů na Spotify a klip má na YouTube bezmála třináct milionů zhlédnutí.

Disturbed jsou jedna z nejúspěšnějších rockových skupin současnosti. Tato multiplatinová čtyřka dosáhla se svými alby pěti prvních příček hitparády Billboard Top 200 v řadě, což je úspěch, který je vynesl po bok takových veličin jako Metallica – jediná tvrdá kapela, která takového úspěchu dosáhla. Album Immortalized (2015) získalo platinu a obsahovalo třikrát platinový hit „The Sound of Silence“.

Od svého založení v roce 1996 skupina prodala přes šestnáct milionů desek po celém světě a uspěla dvanáctkrát s No. 1 singly v Active Rock Radio. Jejich čtyřikrát platinový debut z roku 2000 nazvaný The Sickness formálně ohlásil jejich příchod na scénu hard rocku a jejich postavení bylo stvrzeno nominací na GRAMMY® Award a zlatou, platinovou a dvakrát platinovou deskou. S pojmenováním „Best Rock Artist“ získaným na oceněních iHeartRadioMusic Awards v roce 2017 Disturbed pokračují ve své pouti na vrchol se svým sedmým albem, příhodně nazvaným Evolution.

Nadšeně přijatá Evoluce

Albu Evolution se dostalo skvělých recenzí od kritiků a nadšeného přijetí od fanoušků. Billboard album označil za jejich „nejrozmanitější a jedno z jejich nejlepších alb, které se vyrovná veleúspěšnému albu z roku 2002 Believe“ a například  The Chicago Sun-Times říká: „Evolution je jedním z největších skoků kupředu v kariéře Disturbed s nevypočitatelností vokálů Davida Draimana, důmyslným bubnováním Mikea Wengrena, rozmanitostí kytar Dana Donegana a temnou basou Johna Moyera.“

Power Play dal albu deset hvězd: „Disturbed dospěli ve špičkovou rockovou kapelu, která tímto albem učinila z čistého metalu čistou senzaci. Album definující kariéru. Nic menšího.“

Evolution World Tour přinese fanouškům ale také třaskavou směs starých hitů jako Down With The Sickness, Inside The Fire a The Sound Of Silence a novějších skladeb jako Are You Ready a nedávno zveřejněné písně A Reason To Fight. Ti se tam mají jistě na co těšit.

Recenzi na koncert si později budete moci přečíst na našem webu. 

Disturbed je metalová hudební skupina původem z Chicaga. Kapela měla dříve jiného zpěváka, a dokonce i jiné jméno, ale po připojení Davida Draimana (1996) se přejmenovala na Disturbed. Vydali již sedm studiových alb (The Sickness, Believe, Ten Thousand Fists, Indestructible, Asylum, Immortalized a Evolution), přičemž kromě debutového CD se všechna ostatní dostala na vrchol americké hitparády Billboard 200. V současnosti se jedná o jednu z nejúspěšnějších metalových skupin, která prodala více než 10 milionů desek po celém světě.

Členové: 
David Draiman – Zpěv, vokály v pozadí (1996–současnost)
Dan Donegan – Elektrická kytara, electronica (1996–současnost)
John Moyer – Basa, vokály v pozadí (2004–současnost)
Mike Wengren – Bicí (1996–současnost)

Diskografie:
2000 – The Sickness 
2002 – Believe 
2005 – Ten Thousand Fists
2008 – Indestructible
2010 – Asylum
2011 – The Lost Children
2015 – Immortalized
2018 – Evolution

Zdroj: Wikipedia

Disturbed
Zdroj: ČT 24/Facebook Disturbed/Travis Shinn