Zkažené maso a plesnivé sýry – realita Penny v Blansku

Brno - Penny market v Blansku má na krku v posledních dnech již tradiční kauzu se zkaženými potravinami. V prodejně se jich bohužel našlo nadstandardně velké množství. Problém se týkal jak masa a uzenin, tak i sýrů. Dotčené zboží bylo Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí okamžitě staženo. Za podobné prohřešky uděluje inspekce pokuty v řádech deseti až statisíců korun. Inspekce dnes varovala i před potravinovým doplňkem Stacker 2 Thermodrene.

Inspekce odebrala první vzorky ke kontrole 15. února a našla zkažená kuřecí stehna a kuřecí řízky. „Po prozkoumání vzorků v laboratři vyrazili inspektoři na další kontrolu,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Přesně o týden později tam našli zkažené javořické párky, masovou sekanou kořeněnou a sýr Président Eidam. O všech výrobcích inspekce podrobně informuje na webu www.potravinynapranyri.cz, žádný z nich neměl prošlé datum spotřeby.

Pravděpodobné příčiny jsou podle Kopřivy dvě. Jedna z nich je mechanické porušení obalu, a tedy i ochranné atmosféry při nešetrné manipulaci, což se prokázalo u sýra a párků, u masa nikoliv. „V tomto případě je pravděpodobné, že bylo přerušeno chlazení,“ řekl Kopřiva. Výrobce poskytl inspekci údaje, které tuto domněnku nepotvrdily, ale ani nevyvrátily. „Příčiny se inspekce nedopátrala, ovšem tímto prohřeškem a neschopností doložit příčinu problému si provozovatel řekl o větší pozornost a v blízké době se zde kontrola několikrát zopakuje,“ sdělil Kopřiva.

Za to, že Penny market uváděl do oběhu potravinu nebezpečnou lidskému zdraví, mu hrozí maximální pokuta až 50 milionů korun, obvyklá je však pokuta v rozmezí desetitisíců až statisíců korun.

Inspekce varuje i před potravinovým doplňkem Stacker 2 Thermodrene

Potenciálně nebezpečnou látku 1,3-dimethylamylamin, neboli geranamin, našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce v potravinovém doplňku Stacker 2 Thermodrene. V některých případech může požití skončit i smrtí. Na plzeňském Masarykově náměstí jej prodával Jan Zavadil. Koncoví zákazníci byli o zdravotním riziku informováni.

Geranamin je syntetická sloučenina, která se přidává do některých léčivých přípravků. Slovenský distributor Vital Garden dováží přípravek ke spalování tuků z USA, kde se objevily problémy po požití zmíněné látky. Může vyvolat vážné zdravotní potíže, jako jsou zvýšení krevního tlaku, bolesti hlavy, zvracení, mozkové příhody či dokonce smrt. „Přímá spojitost není sice zatím prokázaná, ale hlavní hygienik ČR před ní vydal varování,“ uvedl Kopřiva.

Problémy jsou i na Slovensku – hrozí radikální opatření

Slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek pohrozil domácím obchodníkům nuceným uzavíráním jejich prodejen. Důvodem jsou výsledky kontrol dodržování hygieny a dalších předpisů u výrobců, distributorů a prodejců potravin, z nichž obchody vyšly nejhůře.

„To, co jsme našli v obchodech, je zlou vizitkou obchodníků. Pokud v dubnu najdeme takové nedostatky jako v lednu a únoru, tyto provozovny budou zavřeny. Budeme postupovat nekompromisně,“ řekl dnes Jahnátek.