Zeman chce zrušit víza pro Číňany, Bank of China míří do Česka

Peking – Na česko-čínském podnikatelském fóru v Pekingu vystoupil i prezident Miloš Zeman. Vyjádřil podporu pro zjednodušení vízového styku s Čínou. Česká republika to podle něj bude požadovat v Evropské unii. Jednoho dne by pak víza měla být zrušena úplně. V souvislosti s finančními vazbami také Pražský hrad potvrdil vstup Bank of China na český trh v příštím roce.

Zrušení víz pro diplomatické pasy by byl začátek, následně by se pro čínské obyvatele zrušila víza do Čech úplně. Takovou představu uvedl prezident Miloš Zeman na česko-čínském podnikatelském fóru, kde vystoupil v rámci své oficiální cesty v Číně. „Jsme vázáni pravidly EU. Ale na druhé straně jako členský stát Evropské unie budeme nepochybně tuto vízovou facilitaci požadovat s finálním cílem zrušit víza úplně,“ řekl prezident.

Součástí dnešního plánu Miloše Zemana bylo i jednání s vedením Bank of China, což je jeden z největších státem vlastněných bankovních domů v Číně. Už v průběhu podnikatelského fóra řekl, že by uvítal vstup této instituce na český trh. Po schůzce pak prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že by banka skutečně měla ještě během roku 2015 začít fungovat na českém území, otevře zde svoji pobočku. Ve středoevropském prostoru k ní má zatím nejblíž pobočka v Maďarsku, která byla otevřena před jedenácti lety.

Oslavy výročí 28. října: Zeman hájí prestiž hlavy státu

V průběhu státní návštěvy v Číně stihl prezident reagovat na kritiku kolem oslav 28. října, na něž nepozval dva rektory. „Hájím prestiž hlavy státu a zájmy všech budoucích prezidentů, kteří přijdou po mně,“ uvedl Zeman. Pozvánku nedostali rektoři Mikuláš Bek z Masarykovy univerzity a Libor Grubhoffer z Jihočeské univerzity. Česká konference rektorů označila toto jednání za nedůstojné.

Odklad zatím čeká podpis dohody o přímém leteckém spojení Prahy a Číny. Spekuluje se, že leteckým bodem v Číně bude Šanghaj, Zeman během čínské cesty podpořil spíš Čcheng-tu, hlavní město jihozápadní provincie S'-čchuan. Smlouva o letecké trase tedy bude pravděpodobně podepsána až na jaře, kdy do Číny poletí premiér Bohuslav Sobotka. Za odložením mají být pouze technické detaily a byrokracie.

Česko-čínské vztahy

Během neděle má prezident Zeman zahájit na české ambasádě v Číně výstavu k 65. výročí navázaní diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi a také diskutovat s tamními studenty.

V pondělí jeho cesta do Číny končí, jako poslední bod programu je setkání s předními představiteli země.

Spolu s prezidentem je na návštěv Číny i několik desítek českých podnikatelů, kteří mají zájem uzavřít kontrakty v hodnotě miliard korun. Jedná se o dodávky technologických zařízení, strojů, ale i českých patentů.