Volby srazily rating Itálie dolů

New York/Řím - Mezinárodní ratingová agentura Fitch kvůli volebnímu patu snížila hlavní úvěrovou známku Itálie o jeden stupeň na BBB+. Současně varovala zemi před dalším zhoršením.

Až dosud měl rating dlouhodobých závazků Itálie u Fitche úroveň A minus s negativním výhledem. Nový rating má opět negativní výhled. „Vzhledem k nerozhodnému výsledku italských parlamentních voleb z 24.–25. února je nepravděpodobné, že v příštích týdnech bude možné vytvořit novou stabilní vládu,“ uvedla agentura.

Fitch

„Zvýšená politická nejistota spolu s prostředím, které není nápomocné dalším strukturálním reformám, znamená pro ekonomiku uprostřed hluboké recese další negativní šok.“

Moody's a Standard & Poor's ještě vyčkávají

Agentura varovala, že by mohla rating Itálie dále snížit. Přiměla by ji k tomu situace, kdyby se recese ukázala být hlubší a delší, než se předpokládá. Přitom rating Itálie dosud po volbách snížila jen menší agentura DBRS. Další dvě z trojky velkých agentur Moody's a Standard & Poor's možnost zhoršení známky zatím jen naznačily a daly najevo, že počkají na povolební vývoj.

Eura
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME

V italských volbách jen těsně zvítězila levicová Demokratická strana, zatímco zcela propadla formace dosavadního technokratického premiéra Maria Montiho. Překvapením byl úspěch expremiéra Silvia Berlusconiho, který není oblíben na finančních trzích, a šokující byla vysoká podpora bývalého komika a nynějšího populisty Beppeho Grilla.