Už jen dva dny zbývají na podání daňového přiznání

Události ČT: Na daňové přiznání zbývají poslední dny (zdroj: ČT24)

Termín pro podání přiznání k dani z příjmů se blíží. Ten nejzazší je pátek 1. dubna. Lidé zatím odevzdali přes polovinu přiznání. Finanční úřady ale ještě promíjejí menší zpoždění. Bez pokuty je tedy možné podat daňové přiznání nejpozději v pátek 8. dubna. Daněmi se zabýval pořad Devadesátka. Jeho hostem byla daňová expertka Simona Hornochová. Na otázky k tématu odpovídala i na webové stránce Hyde Parku.

Už jen dva dny mají živnostníci a podnikatelé oficiálně na to, aby podali daňová přiznání. Finanční úřady je přijímají do 1. dubna. Pokud lidé využívají služeb daňových poradců, mají čas do 1. července. V případě, že poplatník podá přiznání se zpožděním delším než pět pracovních dnů, finanční úřad mu vypočte pokutu.

Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové eviduje úřad ke středečnímu odpoledni zhruba šedesát procent z celkově očekávaných daňových přiznání. „Očekáváme,  že mnoho lidí si to nechává na poslední chvíli,“ dodává Petlachová. 

90' ČT24 o daních a daňovém systému (zdroj: ČT24)

Pro řadu lidí představuje problém složitý daňový systém i formulář daňového přiznání. „Jedna stránka daňového přiznání je utopie. Státy, které ho mají na jednu stránku, k tomu mají přílohy, které dovysvětlují speciální režimy,“ uvedla bývalá náměstkyně ministra financí a daňová expertka Simona Hornochová. S novým zákonem o dani z příjmů, na který se ministerstvo financí chystá, se podle ní formulář zkrátí. „Pokud se podaří udržet mnohem menší množství výjimek a výjimky pouze systémové, které dávají smysl,“ dodala.

Stránka daňového přiznání je utopie.
Simona Hornochová
bývalá náměstkyně ministra financí pro oblast daní a cel a daňová expertka

Míní ale, že ve srovnání s jinými státy není v Česku daňové přiznání zase tolik složité. Problém se stávajícím českým zákonem o daních z příjmů podle ní je, že je historický a vznikal živelně. „Bohužel v řadě případů poslaneckými pozměňovacími návrhy, které způsobily určitou nesystémovost. V zákoně se tak dá poměrně obtížně vyznat, je v něm spousta různých výjimek, a to většinou i daňových úlev, nejenom v neprospěch poplatníků,“ uvedla Hornochová.

Formulář lze předat osobně i elektronicky

Češi mohou daňové přiznání podat více způsoby. Formulář můžou na úřad zaslat poštou, donést, nebo podat přes internet. Na internetových stránkách Finanční správy je možné formulář vyplnit včetně kontroly správnosti propočtu a zaslat ho finančnímu úřadu elektronicky buď prostřednictvím daňového portálu, nebo datové schránky.

Zůstává také možnost daňové přiznání pouze elektronicky vyplnit, poté vytisknout a zaslat na finanční úřad poštou nebo doručit osobně. Letos jsou od 21. března do 1. dubna otevřeny podatelny všech finančních úřadů a územních pracovišť od 08:00 do 18:00.

  • Do 2. května je nutné odevzdat přehled příjmů pro zdravotní a sociální pojištění. Nedoplatky je nutné uhradit do osmi dnů, tedy do 10. května. Pokuty jsou podobné jako u daňového přiznání.

Finanční správa upozornila, že pokud má daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnou datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podat daňové přiznání pouze elektronicky. Za nedodržení povinné elektronické formy hrozí pokuta 2000 korun. Zároveň mají všichni poplatníci daně z příjmů fyzických osob od ledna 2015 povinnost oznamovat finančním úřadům, že obdrželi příjmy převyšující pět milionů korun, které jsou od daně z příjmů osvobozeny.